Кръвожадна лисица, за която се предполага, че е убила любимата на гражданите на Благоевград двойка черни лебеди в парк "Бачиново", се изплъзна от хайката тази нощ, съобщи БГНЕС. 
 
През последната седмица възрастните бяха открити убити, най-вероятно от лисица. Потомството им от 3 лебеда изчезнаха от езерото в парк "Бачиново", като вчера ловци от Симитли подадоха сигнал за плуващи в река Струма двойка черни лебеди.

Акцията по улавянето им с мрежа от служители на общинската фирма "Биострой" пропадна, след като красивите птици се уплашиха и избягаха на отсрещния бряг.
 
Акцията по улавянето им трябваше да бъде подновена тази сутрин, но стана ясно, че няма къде да бъдат настанени, след като засадата за убиването на лисицата тази нощ в Бачиново се провали.

Хищникът, засечен на охранителната камера тази нощ, не се появи. Заради това днес улавянето на черните лебеди бе отложена до убиването на хищника. Идеята е след като го отстрелят, лебедите да бъдат върнати в езерото в парка над Благоевград.
 
Тази сутрин двойката черни лебеди бе нахранена, след което те започнаха да приготвят сутрешния си тоалет със старателно почистване на перата. Въпреки че край черната двойка премина флотилия от гъски, това не промени плана им за деня.

Така и не започнаха да плуват по новото си местообитание на 20 километра по на юг от Благоевград.
 
От години в езерото над Благоевград плуват лебеди, първата двойка бяха бели, година по-късно се появи и черната двойка. Само тя успя да излюпи потомство от четири малки в продължение на две години, но едното почина.

Опазвайки останалите две рожби от появилия се хищник, "бащата" и "майката" загубиха живота си.
 
Двойката бели лебеди продължава да плува в езерото в парка. Служителите от "Биострой" установиха, че и последният черен лебед от Бачиново е изчезнал, като се надяват и той да плува към Симитли при другите два.