Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи в региона, многото риба във водохранилището и успешната борба с бракониерите на риба в язовира го превърнаха в туристическа атракция и той ежедневно се посещава от много хора от цялата страна. Това заяви областният управител на Монтана Росен Белчев.

Мистерия в язовир Огоста, извадиха незнайна огромна машина СНИМКИ

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а максималният му обем е 505 млн. куб. м. Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, образували са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден.

Това е краят! Страшни сателитни СНИМКИ на язовир "Огоста"

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което заедно със съседното село Калиманци е останало под вода при строежа на язовира през 1985 година.

Язовир "Огоста" намаля драстично! Изплува потопеното преди години село


Снимка: opoznai.bg

Зловещо! Десетки трупове до стената на язовир "Огоста" СНИМКИ

Седмици преди това на пoвърхнocттa му се появи странна желзна машина. За нея вече се носят легенди.

Eдни oприличaвaт мaшинaтa нa тaнк и cмятaт, чe e зaбрaвeн пo врeмe нa вoeннo учeниe, други пък вярвaт, чe e трaктoр, или бaгeр, зaбрaвeн при cтрoeжa нa язoвирa. Нa трeти гoлямoтo жeлязo нaпoмня нa бeтoнoбъркaчкa.


Снимка: Vesa Ivanova

От водата стърчат стълбове от някогашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират дори изоставени при сторителството багери и други находки. Заради това по бреговете на язовир "Огоста", който е вторият по големина у нас след язовир "Искър", ежедневно се разходжат много хора, а през почивните дни напливът е още по-голям - едни да хвърлят въдици в язовира, а други да разгледат, коментира Белчев.

Областният управител припомни, че язовир "Огоста" е изгреден преди повече от 30 години с цел напояване на земеделски земи, риболов и производство на електроенергия. През последните години много малка част от него се използва за напояване, заради маловодието електроцентралите по стената му често спират, както е и в момента, но риболовът се радва на голяма популярност и привлича любители от цялата страна.

Язовир "Огоста" е забранен за промишлен риболов с мрежи, но любителският риболов с въдици се практикува ежедневно. Заради успешните акции на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквукултури, полицията и местното сдружение на риболовците, през последните години бракониерските набези в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е много голямо, заяви Росен Белчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!