Четирима души са задържани за купуване на гласове във Варна и областта.

Арестите са вследствие на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, осигуряване на добър обществен ред, пътна безопасност, превенция на нарушенията на изборното законодателство и други незаконни деяния, която се проведе днес на територията на ОДМВР-Варна.

На адресите, на които са установени задържаните лица, са открити множество списъци с имена и лични данни, пари и примерни форми на изборни бюлетини с попълнени квадратчета за определена партия и преференция. Иззети са й разчети за разходи за деня на изборите, като се подозира, че те са превоз на гласоподаватели по населени места.

Задържаните са от Варна и областта, част от тях са криминално проявени, съобщи на брифинг директорът на варненската полиция ст. комисар Атанас Михов.

Той добави, че до момента са проверени 1001 лица, 614 моторни превозни средства, съставени са 110 актове и фишове. Проверени са 13 пункта за черни и цветни метали, 11 автоморги, 56 търговски обекта, както и 26 заложни къщи и 29 питейни заведения. Образувани са 6 досъдебни производства – три от тях са за купуване на гласове.

При претърсванията са намерени и иззети и наркотични вещества, чийто вид и количество ще бъдат известни след като бъде направена експертиза. Към момента предположението е, че се касае за разпространение.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук