Десетките мъртви птици на плажа в Бургас, за които преди дни БЛИЦ съобщи, разтревожиха бургазлии.

Притеснението им е свързано заради зачестилите и шокиращи случаи у нас и по света. Хиляди лястовици паднаха от небето на Егейските острови, а в Дания бяха открити почти  200 мъртви патици по плажовете.

Както медията ни информира, мъртви птици са започнали да падат от небето в цяла Европа и никой не може да обясни защо това се случва. Специалистите са уверени, че много силни ветрове, наблюдавани през последните три години, са довели до смъртта на огромен брой лястовици и други птици, които са летели за Европа от Африка.

Намерените умрели птици в Бургас се оказаха от много редкия и изчезващ вид на средиземноморския буревестник. Почти не се срещат у нас и затова хората не ги разпознават.

Плажът, на който са открити, е Атанасовска коса между Бургас и Сарафово, а Кристина Костова случайно се натъква на птиците.

"Първата реакция беше - една птица, втора птица и когато станаха четири птици, си помислих, че става въпрос за някакво отравяне", разказва Кристина пред bTV. 

Веднага са сигнализирани еколози. По птиците няма петна от мазут, нито белези от рибарски мрежи. "Поне тези, които аз видях, нямаше нито една с видими наранявания.", спомня си Кристина.

"Те вече бяха в състояние, в което нито можехме да ги вземем за изследване, нито да подадем сигнал на Регионалната инспекция.", казва Радостина Ценова, Фондация "Биоразнообразие".

Птиците са от вида средиземноморски буревестник, повечето от живота си прекарват в открито море. През Бургаските езера минава миграционният им поток.

Само тази пролет средиземноморските буревестници, които са преброили орнитолозите край Бургас, са 24 хиляди. Една от птиците, които са застрашени от изчезване въобще от планетата. В света има около 100 хиляди екземпляра.

"Нормално е при 24 хиляди птици да има болни индивиди, възрастни индивиди , които умират. Една от най-малобройните птици на земята", коментира орнитологът д-р Петър Янков от БДЗП. Има обяснение и за хилядите мъртви лястовици в Гърция.

"Сега лястовиците са по-изтощени, защото те вече са минали двете най-големи препятствия по техния път от Африка към Европа, Сахара и Средиземно море, те са минали почти 5 хиляди километра, без да се хранят, идват в Гърция където би следвало да е топло и да се хранят, там е студено – естествено, че ще загинат много от тях.", казва д-р Янков.

Сигнали за мъртви лястовици има и в Бургас.

"Прибирайки се у дома, на ъгъла на двата входа видях 8 мъртви лястовички. Проследихме нагоре да не би да има разрушени гнезда и поради тази причина да са починали, но видяхме, че всъщност няма гнезда разрушени.", разказва Тошко Иванов.

Не е ясна причината за смъртта им, тъй като не са изследвани. За да могат екоинспекторите да направят изследвания, трябва да подавате сигнали на телефон 112 или на зеления телефон на екоинспекцията.