Кръчмар от созополското село Росен отвори заведението си въпреки забраната на министъра на здравеопазването и в условията на тежката епидемична обстановка и отнесе солидна глоба, пише Флагман.БГ, позовавайки се на свои източници.

Случката се разиграла вчера, след като жители на селото подали сигнал към тел. 112. Обектът се намира на метри от кметството в населеното място.

На място пристигнали екипи на полицията и на РЗИ, които констатирали грубото нарушение и запечатали обекта.

Това реално е първият в областта случай на подобно своеволие от страна на собственик на питейно заведение, откакто на 27 ноември бяха обявени строгите мерки против разпространението на коронавируса и заведенията бяха затворени до второ нареждане.

Глобата е в размер на 100 до 1000 лв. при първо нарушение и от 500 до 2000 лв. при повторно. Обикновено обаче на провинилите се налага максималната санкция, сочи статистиката.

Припомняме, че със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, от 27 ноември до 21 декември бяха обявени нови, значително по-строги противоепидемични мерки, които наложиха затварянето на редица търговски обекти в т.ч. заведения, ресторанти, барове и дискотеки.

От днес обаче срокът, в който те ще останат затворени, бе удължен до 31 януари 2021 г., тъй като епидемичната обстановка в страната не се подобрява така, както се очакваше.