Цените на имотите в Пловдив продължават са се повишават плавно. Дори мрачни прогнози за световна икономическа криза не успяват да разколебаят продавачи и купувачи да осъществяват имотни сделки, което поддържа пазара на имоти в отлична кондиция, пише "Трафик".

Съвсем без изненада на пазара се предлагат имоти за крупни суми, които поради завишения инвеститорски интерес, както по отношение на строителство, така и за целите на бизнес начинания. 

Това са едни от най-скъпите имоти, които са на пазара за недвижимо имущество към днешна дата. 

1. Бивш индустриален комплекс на бул. "6-ти септември"

Производствен имот точно срещу кметството на район "Източен" търси инвеститор. Теренът е с площ от 48 дка и има лице на бул. "6-ти септември". Макар преди години да се е намирал в периферията на града, в момента на практика попада в много атрактивна зона, която е снабдена с големи магазини и инфраструктура.


Макар статутът на имота да е за обществено обслужваща, производствена и складова дейност, възможно е на него да изникне и жилищна сграда, но и търговски център или вид бизнес парк. Към този момент има производствена сграда с РЗП от 4400 кв.м, както и други пайантови постройки. Обявената цена без ДДС е 7 220 850 EUR или 150 EUR/кв.м

2. Голям терен до Централна гара

Земята зад Централна гара има почти аналогична търговска логика като гореописания парцел. 20 декара почти в центъра на града търсят нов купувач. 

Подобни крупни имоти са голяма рядкост за урбанизираните зони в града под тепетата и вероятно поради тази причина цената на имота е главозамайваща - 7 милиона евро. 20-те декара са разделени законно в два парцела - единият с големина от 18158 кв.м., другият с площ от 2022 кв.м., които за залепени един до друг.

Те са разположени в непосредствена близост до жп линиите и върху тях в миналото се разполага един от големите заводи за метална и химическа индустрия и търговия "Александър Амбарев" АД. Продават го реститути на предприятието. Цената илиза около 350 евро за квадрат. 

3. Палата 5 на Панаира

Бившата палата №5 в Международен панаир Пловдив продължава да излиза регулярно на търгове. Имотът има дълга история, белязана от прехода и не е в активите на панаира. Палатата е приватизирана през 1998 година от провдивската фирма "Рестрой". В палата е централата на телевизия "Европа" , по онова време собственост на брата на президента Петър Стоянов - Емил Стоянов.

Стоянов обаче е категоричен, че няма собственост в имота, а държи там само офиси под наем. След това палата на продадена на бизнесмена Киро Киров, който имаше шоурум в нея. Продавачът и настоящ собственик е банка ДСК, която придоби имота през 2011 от "Търговско-рекламен център по строителство" /РТЦС/.

Последният търг за пета палата се проведе декември месец. За изминалите 2-3 години цената е паднала с около 200 000 лева. На посления търг палатата е обявена с първоначална стойност от 3 900 000 лева без ДДС. 

Триетажната сграда е със застроена площ 1950 кв. м, и РЗП  4575 кв. м. Очевидно обаче все още няма интерес към имота. 

4. Тютюнев склад паметник на културата на ул. "Иван Вазов" 

Kъщата паметник на културата се намира точно до изгорелите четири склади, два от които складове дарени от Димитър Кудоглу. Паметникът на културата се търгува за 3 милиона евро.

Той се издига на 7 етажа в пропитаата с тютюн улица. Величествената сграда е с реновирана фасада. Тя е една от малкото претърпели укрепителни дейности - премахнат е гредоредът и са изляти изцяло нови бетони основи и плочи на всички етажи. С РЗП от 3700 кв.м. сградата може да се превърне в огромен луксозен дом или в друг вид административна сграда.

От последният етаж се открива невероятна панорама към града. 

5. Сграда до Община Пловдив 

3 000 000 EUR
(1578.94 EUR/кв.м)

Три милиона евро без ДДС е и цената на бизнес сграда в сърцето на Пловдив. Имотът е с РЗП от 1900 кв.м., разпределени на 4 нива и сутерен. На партерно ниво имотът е отдаден под наем дългосрочно за 10 години, а по етажите разполагаме с офиси с различни квадратури. Сградата се намира в централната и търговска част до Главната улица на Пловдив и в непосредствена близост до Община Пловдив. 

6. Резиденцията на Цар Киро

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си - Кирил Рашков, се продава. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява "царските" престоли на Цар Киро и Царица Костадинка.

Явно апетитите за бързи пари в момент на пикови цени на пазара на имоти не са подминали и фамилия Рашкови, които са решили да се разделят с имота. 7-етажната сграда, разположена на ъгъла на ул. "Иван Перпелиев" и ул. "Света гора", която на времето беше гласена за хотел, но така и не сработи, сега търси нови собственици. Обявената ѝ цена е цели 2 милиона евро. С РЗП от близо 2200 кв.м., квадратният метър е калкулиран за малко над 900 евро. 

Първоначално статутът на сараите на Цар Киро бе на бизнес сграда, тъй като замисълът беше тя да бъде използвана за хотел. Данъците ѝ обаче възлизаха на над 18 хиляди лева годишно и това амбицира Рашков да смени предназначението. Днес тя се води жилищна.

7. Сграда на "Деком"

Комплекс "Деком", разположен на Брезовско шосе, се продава за 6 500 000 евро. Сградата е мащабна с площ от 16 000 кв.м., разположени на 7 нива. Бизнес сградата има оригинална архитектура с модерна визия и помещава офиси, магазини, кафе, ресторант, складове и паркинги, един от които подземен. 

8. Мезонет лукс

Със сигурност не можем да кажем, че цената на този мезонет може да се конкурира с милионите в евро на горните имоти. Със сигурност обаче това е най-скъпият имот в категорията апартамент. Става дума за мезонет до Новотела, който се търгува за 660 000 евро или при своята големина - РЗП 440 кв.м., излиза цена от 1500 евро за кв.м.

Апартаментът заема последните два етажа от луксозна кооперация. Апартаментът е частично обзаведен и има три спални, четири тераси, хол, всекидневна, кухня, трапезария, дрешник, баня с джакузи големи мивки и изобщо всякакви луксозни подобрения.