43-годишната д-р Илияна Иванова, която изгуби битката с коронавируса, вероятно се е инфектирала от придружител на пациент. Това е основната версия на здравните власти в Сливен за причините, довели до трагичния край на лекарката от инфекциозното отделение на областната болница, пише "Труд".

От началото на април д-р Иванова е била под домашна карантина. При проверките по случая се е установило, че тя е осъществила недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент, каза д-р Петя Балулова, директор на РЗИ – Сливен. Преди изтичането на карантината й е направен PCR-тест, който е дал отрицателен резултат.

Въпреки това до края на месеца отново е останала у дома, извън отделението. Състоянието й рязко се е влошило на 30 април, когато е била приета като пациент. За съжаление, реанимационните действия, усилията на колегите й и извършените консултации със столични специалисти не са повлияли. Клиничната картина се е влошила бурно, с фатален край.

Когато починалата от К-19 д-р Пандова разбрала, че е заразена, с мъжа й...

„На всички много ни е мъчно за д-р Иванова“, каза разстроена д-р Балулова. Сред инфектираните са съпругът на лекарката – д-р Радостин Иванов, който е лекар в същото отделение. Положителни са пробите и на родителите му. Лечението им продължава, състоянието им е добро. Инфектирани са били още пет медицински сестри и една санитарка от отделението, които също като двамата лекари са работили на първа линия с болни от коронавирус. Те са приети в инфекциозното отделение.

В момента в отделението има само един лекар – завеждащата д-р Милена Ченкова. От началото на епидемията тя е с най-голяма натовареност по отношение на пациентите. Всички тестове, които са й извършвани периодично, са с отрицателни резултати, както и на останалия персонал.

Заради усложнената епидемична обстановка областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на кризисния щаб. „От 30 април е преустановен приемът на нови пациенти в инфекциозното отделение, но то продължава да работи“, каза Божурски. Продължава лечението на 14-те пациенти с Ковид-19 в него. Още двама души – контактни на инфектирани, са в болницата.

Преди инфекциозното отделение да възстанови дейността си в целия си капацитет, ще бъде извършена пълна дезинфекция. Изп.директор на областната болница д-р Васислав Петров съобщи, че са командировани двама лекари, които ще работят там – специалист по фтизиатрия и лекар-доброволец от отделението по ендокринология. Командировани са допълнително и четири медицински сестри. Очаква се инфекциозното отделение да започне отново работа на 18 май.

През този период ще бъде извършено обучение от епидемиолозите от болницата и от РЗИ на командированите лекари и здравни специалисти за специфичните мерки за безопасност, които трябва да се спазват в условията на Ковид-19.

Засега новите пациенти се насочват към МБАЛ – Сливен, която е структура на Военно-медицинската академия. Военната болница в града разполага с 20 легла, в момента лекува 12 пациенти, работи на екипен принцип. Разполага с обучен персонал, включително и с двама лекари-инфекционисти. В готовност за прием на пациенти са и две частни болници в града, които са осигурили общо 15 легла за заразени от коронавирус.

На Центъра за спешна медицинска помощ, инфекциозните отделения в областната и военната болница са били предоставени приоритетно лични предпазни средства още в началото на епидемията, както от логистичния щаб, така и чрез многобройните получени дарения, казаха от РЗИ. Епидемиолозите от болницата и от РЗИ осъществяват ежедневен контрол за ползването им, увериха от здравната инспекция.

Всяко лечебно заведение работи по договор за унищожаването на особено опасните отпадъци. Областната болница е създала организация за прането на личните предпазни средства за многократна употреба. От днес се преминава към използването на лични предпазни средства за еднократна употреба.

Към момента няма данни за заразени от коронавирус служители в социалните заведения в Сливен и областта. Организира се изследването им.