Нов запис на побоя в Габорово изтече в интернет. Видеото е от охранителна камера и показва инцидента от друг ъгъл.

Кадрите първоначално беше разпространено във Фейсбук с твърдението, че доказва невинност на ромите.

В поста си към записа потребителят пише: "Ромите от Габрово са невинни, масово българите осъдиха ромите и потрошиха 5 къщи на роми в Габрово. Спрете с този расизъм, затова България е в това положение. Във видеото се вижда, че служителят на магазина иска да се бие и да си премери силата с ромите, а третият ром през цялото време се опитва да ги разтърве. Служителят удря и търси саморазправа."Постът, обаче, предизвика още по-гневни коментари на хора от Габрово:

"Значи циганите не искате проблеми с българите, а на улицата ни блъскате без причина. Много забавна история. Вървя си аз и срещу мен един циганин. Вървя си, вървя и изведнъж човека, видимо по-голям от мен решава да ме блъсне и да си продължи по по пътя. Ако същият човек види поста моля да ми обясни от какъв зор ме блъсна. Благодаря предварително", разказва млада жена.

"Не знам за вас, но аз вчера не протестирах срещу циганите, политиците и жандармерията, протестирах срещу себе си, защото съм ги търпял и не съм направил нищо, протестирах срещу себе си, защото прекарах половината си живот в чижбина, търсейки по-добър живот и се страхувах да изкажа мнението си и да поема отговорност като гражданин на тази държава. Вчера ,, изядох” две палки от жандармерията и са ми малко, поне по две на ден заслужавам за всеки ден в който съм търпял. Сега се чувствам прекрасно, защото бях част от нещо голямо и смислено и ще бъда част от това, докато не видя промяна. Ние сме ГАБРОВО, Ние сме БЪЛГАРИЯ, Ние можем да променим всичко към по-добро", коментира интернет потребител.

И днес градът се готви за поредния протест. Градът ще бъде заварден от полиция и жандармерия след 19 часа.На няколко места в социалните мрежи вървят призивни, ако някой знае къде се намират роднини на ромите - побойници, да подаде сигнал, за да започне организирана съпротива. 

Междувременно десетки в специализираните групи във Фейсбук предупреждават родителите да не водят децата си на протестите:

"Апелирам всички родители да държат децата си вкъщи , а да излязат те на протеста с точни и ясни искания. Бях свидетел на нещо много възмутително на първият протест - майка плачеше и крещеше името на детето си в тълпата след хвърлянето на бомбички и пускането на газ срещу разярените габровци. Не водете децата си там , единствено ще ги стресирате!!!".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ