Все още се издирват хората, счупили витрината на македонския клуб в Благоевград, предава БНТ. Това се случи навръх годишнината от рождението на Гоце Делчев, когато десетки българи не бяха допуснати до Северна Македония от граничните власти.

Македонският културен клуб е с работно време само един час в седмицата.

"Това е помещение, то дори е е клуб дори по смисъла на клуб. Беше създадено с цел провокация. Сетихме се когато го отваряхме, за да има първа провокация и сега, когато се случи тази агресия, макар и срещу неодушевен предмет. Това мисля, че е магазин, по данни на кадастъра", каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Създаден е с цел провокация, особено след събитията от съботния ден и най-вече действията на политиците от Северна Македония, които водеха целенасочена антибългарската политика, постигнаха целите си. "Така в Европа не се влиза и това не представлява Европа", категоричен е Стоянов.

Камерите в района не са общински, най-вероятно органите гледат записите с частни камери.

Сред общинските съветници също няма никакво разделение по въпроса, че клубът е създаден с цел провокация, но според тях не трябва да се стига до рестриктивни мерки като ограничаване на дейността му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук