Лелята на арестувания за тероризъм и задържан за 72 часа бивш борец Мохамед Абдулкадер – Виолета, твърди, че момчето е пристигнало от Сирия преди няколко дни, заедно с него от Турция дошла и сестра й Анелия. Двамата смятали да останат в България, като спазвали стриктно наложената им карантина, съобщава "Флагман".

Майката на Мохамед Анелия е живяла и работила в Бургас заедно с него до миналата година. Двете сестри – Анелия и Виолета, имали павилион за бургери до Механотехникума в морския град.

Всъщност никой не си спомня в Бургас да е идвал някога бащата на Мохамед и никой не знае името му. След внезапния днешен арест се появи информация, че той е водеща фигура във военно формирование, свързано с бойните действия в Сирия. Синът му е роден през 1999 г. в София, където за кратко са били майката и бащата.

По данни на хора, които познават Анелия добре, съпругът й имал навремето голям бизнес в Дамаск – бил собственик на ресторант и фабрика за обувки. Какво се е случило около 1999 г.  и защо двамата са пребивавали в българската столица преди раждането на сина им, е неизвестно.

В Бургас са живели само майката и синът. Спомените на учителите на Мохамед са още от основното училище в ж. к. „Меден рудник“. В 7 клас той постъпил в Спортното училище и тренирал борба – трикратен републикански шампион е от клуба на треньора Николай Дачев.

На този кадър Мохамед е на 14 години и гостува на баща си

Сред задържаните има 4 момчета от клуба, в който е тренирал Мохамед, както и негови приятели от ж. к. „Меден рудник“ – общо 14 младежи на възраст 18 – 20 години. Разпитите им продължават, за да се установи дали е подготвян реално терористичен акт, заради който срещу младежа с двойно гражданство – сирийско и българско, е повдигнато тежко обвинение по чл. 108 а от НК – за тероризъм.

Лелята Виолета е изключително разстроена. Тя заяви, че тежковъоръжени полицаи са разбили вратата на апартамента й в бл. 600 в ж. к. „Меден рудник“. Чувства се ужасно, защото съседите научили и я гледали с подозрение. Двете й деца били стресирани.