Блокадата на АМ "Струма" при Дупница, започнала в понеделник, ще продължи и днес до решаване на проблемите с Регионалния справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите.

По минимум 100 протестиращи ще са на аутобана при пътен възел "Бинека", като движенето е спряно в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него. 

Направен е график за редуване на протестиращите на по 8 часа - тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ "Струма".

Снощи от ТЕЦ-а докараха и агрегат, за да се осигури ток за през нощта. Осигурява се и храна, сандвичи, и вода, за групата на протеста. Енергетиците и миньорите са решени да водят битката до край, докато не получат гаранции, че несправедливият и несъстоятелен според тях План за справедлив преход не бъде променен, не получат гаранции за работата  и поминъка си. 

"Това е борба, която ще се отрази върху всеки един български гражданин. Борбата на тези хора е борба на всички нас", заяви пред протестиращите Йоанис Панайотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук