Възпаление на уретрата, задържане на урина, опасност от сепсис, тревожно- депресивно разстройство. Това са само част от здравословните проблеми на бизнесмена Атанас Червенков - Райфъла, който вече пет години е зад решетките с обвинения за поръчителство за опит за убийство и няколко палежа. Сериозната диагноза бе потвърдена и от проф. Панчев от Александровска болница, който го е преглеждал в затворническата болница в София, пише "Трафик".

Професорът потвърди, че има сериозна опасност затворникът да развие сепсис, който би би фатален за него. "Това е една цъкаща бомба. Въпреки това всички усилия на прокуратурата са насочени към това той да страда и да се мъчи. Аз не вярвам на пловдивските съдебни състави. Мотивирам се с десетките произнасяния в Пловдив" заяви адвокатът му Илиян Василев , като допълни че клиентът му е оставен на произвола на съдбата и го чакат да умре зад решетките. "Този човек беше като канара , а сега е развалина" допълни юристът. 

"Никой не е умрял. Съпругът ми го изкараха варварин. А въпросната жертва си е здрав и прав. Е да, фалирал е и сега затова се бори със зъби и нокти да вземе 100 000 лева. Целият град се смее на тази 13 годишна присъда!" заяви съпругата на Червенков - Евелина, която му е и защитник. 

Райфъла също се опита да умилостиви съда, като разказа за ужасните си преживявания в затвора. Той подробно описа пред съда как е бил завързван с белезници за леглото в болницата след операция. "46 дни бях прикован за леглото. Исках да умра. Беше ужасно. Не мога да преживея още веднъж подобно изтезание, заяви Червенков. Също така обясни на съда, че е добър гражданин и никога не се е замесвал в престъпления. "Аз съм търговец , а не убиец. И това го знае целият град" заяви подсъдимият и каза, че заради престоя си в затвора, пропуска най- важните години на двете си деца. 

Въпреки медицинските заключения и адвокатските пледоарии, Апелативен съд отказа да промени мярката за неотклонение на затворника. Съставът обаче му назначи лечение в Александровска болница, където трябва да му бъдат извършени необходимите процедури и операции. 

Делото бе отложено за 4 октомври. 

В края на миналата година Окръжният съд  се произнесе по делото срещу Райфъла и Веселин Загорски - Тъпото за опит за предумишлени на собственика на медицински център Аргир Гяуров, както и за множество умишлени палежи на автомобили, сред които джип и коли на бившия депутат Антоний Йорданов и на жена му - Татяна. И двамата бяха признати за виновни, като Райфъла получи крайното общо наказание от 13 години, а Весо - Тъпото 12 години. 

Делото срещу Райфъла бе рестартирано, след като друг състав на Окръжния съд бе постановил отново 13 години затвор за Червенков, но апелативните магистрати върнаха делото за разглеждане от нов състав. Днес за четвърти път започна разглеждане на казуса, отново пред гореинстанционния съд. 

Веднага бе даден ход на делото, като процесът започна с "кратко" обяснение на Райфъла, в което той изтъкна, че е невинен и е жертва на другия подсъдим Весо - Тъпото, който го изнудвал и заплашвал.