Ключов свидетел срещу обвиняемите за палежа на колата на шефа на пловдивския затвор – Цецо Батмана застана пред съда след няколко месечно издирване. Той бе докаран с белезници директно от затвора, където е от няколко седмици, пише "Трафикнюз".

Още със заставането си пред магистратите, Цветан Господинов заяви, че нищо не помни, не знае за какво става въпрос, както и че не помни какво е казал пред съдия в досъдебното производство.

Той обаче сподели, че познава и тримата подсъдими - Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото. Познанството им е от затвора.

„Познавам Жабата от 20 години. Той излезе през септември от затвора и почти всеки ден се виждахме. Беше по миналата година, когато ми предложи пари, за да запаля колата на някакъв полицай от затвора. Една вечер бях в колата му, обади се на Доктора и тръгнахме към него. Там кво говориха не помня”, заяви Цецо Господинов пред съда.

Той добави още, че с Илиян Сарийски не са се карали. Това бе по повод твърденията на последния, че са в конфликт заради жена – Малина Антонова.

„Малина живее с двете си деца в моето жилище. Аз не си търся квартира, защото съм на свобода за по 2-3 месеца и пак ме прибират. Познавам и двата бивши на Малина, заедно сме ходили да ядем и пием с Жабата. Не знам дали той е имал нещо общо с нея. Не сме в конфликт, даже ми е давал пари на заем, докато се укривах”, допълни Господинов подробности от житието си.

Що се отнася до Александър Господинов, Цецо заяви, че едва по време на конвоя от затвора до съда днес, научил, че това е Доктора.

За Тъпото пък знаел, че той е драснал клечката на колите на началника на затвора и главния надзирател. Слухът се носел зад вратите на зандана. За това се похвалил самия Цветан Кюркчийски, звънейки на момче от затвора, на когото разказал как и заради кой е запалил превозните средства. Поръчката била от Жабата.

Поради неточните и противоречиви отговори на Батмана, от държавното обвинение поискаха да бъдат прочетени първоначалните му показания в досъдебното производство.

Тогава той е заявил, че Жабата му предложил пари, за да запали колата на Георгиев. Поръчката била на Атанас Червенков – Райфъла, като сумата за палежа е била 5 бона. Посредник бил Жабата. Последният и Райфъла заедно го планирали, тъй като имали пререкания с ръководството на затвора. Червенков набил друг лишен от свобода и го пратили в карцера, а по нареждане на Георгиев отнели телефоните на Сарийски. Тогава планирали палежа, като сумата предложена от Райфъла била 5 хиляди лева, които жена му щяла да предаде след свършената работа.

Тъй като Батмана отказал, с мотива, че сумата е малка, Доктора уредил момче от Гагарин. Жабата и Цветан Господинов отишли при въпросния мъж, известен като Тъпото.

„И двата палежа са по поръчка на Райфала, през Жабата щели да минат парите, а човекът за изпълнение е щял да уреди Доктора. Преди да предложат на мен, са търсили някой си Киро Къдравия, който също отказал. Всичко това съм го чул от Жабата, не съм го видял”, били думите преди повече от година на Батмана.

Последните думи наложиха искане от прокуратурата за издирване на въпросния Киро. От държавното обвинение ще съзират криминална полиция, за справка кой е този мъж и къде може да бъде открит. Той ще бъде привлечен като свидетел.

Делото продължи с разпитите на двете поемни лица, присъствали на обиска на къщата, в която се твърди, че е обитавана от Александър Господинов и в която са били открити наркотици.

И двете дами са от село Цалапица, работещи в местното кметство. Те разказаха, че в стопанска постройка, цивилни и униформени служители на МВР са намерили топче бял прах, везни и пликчета. Те изключиха версията, че дрогата е била подхвърлена от органите на реда. Жените обаче обясниха, че никога не са виждали Доктора в къщата, а само баба му.

Заседанието бе отложено за след две седмици, през които трябва да бъде издирен Киро Къдравия. Тогава ще бъдат разпитани и вещите лица. Едва след приключване на разпитите, тримата обвиняеми ще дадат пълни обяснения по случая.