Законно ли е 2/3 от прозореца на къща-паметник на културата да е зазидан от покрива на заведение? Отговорът на този въпрос се опитва да узнае от няколко месеца Румен Караманов, който е новият собственик на една от емблематичните сгради в Созопол, пише "Флагман".

Той е закупил на търг красивото здание на площад „Хан Крум“ – на входа на Стария град, където преди време се помещаваше фондацията на Кирил Арнаутски. Фондацията обаче затъна в дългове, а банки обявиха на публична продан имуществото й.

Къщата на площад „Хан Крум“ се продаваше чрез ЧСИ над една година, кандидати нямаше. Докато в един момент не се появи поморийският бизнесмен Румен Караманов, който я придоби за малко над 500 хил.лева.  

Караманов купува сградата с идеята да я реставрира и запази за поколенията очарователния й вид.

Така изглежда прозорецът в едно от помещенията. Освен, че е зазидан при проливни дъждове водата се излива в стаята и пропива по красивата фасада 

Още в началото се сблъсква със сериозни проблеми. Оказва се, че къщата, която бе представяна за офис на фондацията на Арнаутски е била без прокарана вътрешна канализация. Имала, например, тоалетни и мивки, които обаче били бутафорни – хванати само за земята или стената. Вероятно, за да се отчете изпълнението на някой проект, свързан с фондацията.

Румен Караманов обновява сградата отвътре, а плановете на собственика са да започне и реставрация отвън.

Сблъсква се обаче с няколко сериозни проблема, свързани с наемателя на заведението, което се намира на партера на сградата.

Първият и най-сериозен е полузаконният „навес“, който реално е зазидал прозорците в две от помещенията. Според оскъдната документация, някъде през 2008-2009 година е дадено разрешение за монтирането на навес на ресторанта, но конструкцията, която е изградена изглежда меко казано спорно, тъй като реално прикрива източната част на фасадата на къща-паметник на културата и зазидва прозорците.

Румен Караманов иска да възвърне блясъка на емблематичната къща за Стария Созопол. Смята да я обнови и отвън и да стане една от най-красивите в древния град, но първо трябва да реши проблема с полузаконния навес

Румен Караманов е подал сигнал в Община Созопол, а от администрацията вече проверяват случая, показала проверка на Флагман.бг.

Собственикът ще уведоми и Областна администрация-Бургас, както и Министерството на културата. Надява се, че справедливостта ще възтържествува, защото не само от естетическа гледна точка, а и от конструктивна т.нар. „навес“ ще създава проблеми. Инженери са констатирали, че носещите му колони са забити в самата фасада, а отводняването е решено по твърде сложен начин и при проливни дъждове водата ще се излива във фасадата.

Другият сериозен проблем, който частично е разрешен, е терасата на заведението, разказа Караманов. Когато той влязъл във владение, тентата била забита на куки директно във фасадата му и опъната на такава височина, че покрива два от прозорците в основното помещение на сградата.

Това е гледката от друг от прозорците. Терасата е изградена на крепостната стена и според документите, които собственикът на къщата е издирил, е незаконна

Терасата се държи на тази конструкция. Стабилно ли е според Вас?

След подадена жалба, куките са премахнати, но тентата продължава да е на такава височина, че реално е покрила прозорците. Проверката на Караманов е показала, че самите стълби и конструкция на терасата издигната върху част от крепостната стена били незаконни и трябвало да бъдат премахнати. Кога ще се случи това обаче остава загадка. Подаден е сигнал в РДНСК и Министерството на културата и за този казус.

Третият проблем касае придобиването на мазето и земята под къщата от човек, за когото всички в Созопол, знаят че е близък до бившата градска управа.

„Правим всичко възможно, за да запазим тази емблематична за Созопол къща. Сменихме покрива, искаме да я оправим и отвън, но при това положение сме възпрепятствани. Очакваме институциите да се произнесат“, каза Караманов пред Флагман.бг.

Румен Караманов придоби знаковата сграда за Созопол след търг