Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро пристигна в Народното събрание (НС) и направи извънредно скандално изявление заради проблеми с язовирите. Той предупреди, че говори от лично име и не ангажира политически сили. 

Използвал рядката процедура да говори извън контекста на дневния ред на парламента, понеже обстоятелствата били "форсмажорни". 
Екоминистърът каза иронично:

"Искам да ви съобщя, че от месец май, в случай че продължава да не вали, град Бургас и Южното Черноморие ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация. Освен прочутата поморийска кал, луга, жителите и гостите (ако има тогава все още), ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал.

Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас."

Ревизоро предупреждавал за проблемите с язовир „Камчия“, но до момента не се направило нищо по планираните ремонтни дейности. Припомняме, че за водоснабдяването в Бургаско се готви подкачване на два други язовира - „Порой“ и „Ахелой“.

"От януари т.г. МОСВ (Министерството на околната среда и водите) пише десет пъти отчети, графици, в които десет пъти пращаме информация и до Министерски съвет, направили сме и два консултативни съвета по водите.

Всичките са взели единодушно решение, че ако трета година има суша, а потреблението е в стандартните размери и обеми, град Бургас ще остане без вода за питейно-битово снабдяване.

Какво мислите, че стана в резултат на тези 20 писма, два съвета, десетки интервюта, предавания, публикации? Нищо! Нула! Няма забит един пирон! Ако има, покажете ми го, ще го извадя сам!

Един метър тръбопровод, един генериран документ... На призивите ми цяло лято - да се започне, докато е топло, има възможност да се копае, поле е, канал лесно се строи, има време, технологична изпълнимост, - не постъпи нищо. Мълчание", обяви гневно Емил Димитров. 

Първата копка се отлагала с месеци заради пиар, който искал това да се направи в подходящия момент. Капка дъжд не е паднала, Бургас остава без вода, предупреди Ревизоро от парламентарната трибуна.

Друга причина за забавянето на ремонта била битка между земеделското и регионалното министерство кой да го извърши и да поеме обществената поръчка. Първото не давало съответните документи на второто. Така се блокирало началото на ремонта. 
Само Валери Симеонов се интересувал по въпроса, но той нищо не можел да направи.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!