Красив черен щъркел изненада туристи край красива екопътека. За неочакваната среща сподели Стоян Кръстев във Facebook.

Мъжът споделя и няколко снимки, запечатали птицата в полет, а и разходката ѝ край близък водоем.

Щъркелът, който е с необичайна окраска за разлика от белите си събратя, е заснет край екопътека до село Реселец, община Червен бряг, Плевенско, пише glasnews.bg.

Само преди броени дни пернат гостенин от същия вид без забелязан и в Сливен.

Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, им носи късмет, здраве и благоденствие. Според други обаче е предвестник на нещастия и природни катаклизми. 

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

В средата на миналия век този вид се е смятал за изчезващ, в момента популацията му е увеличена, но все още уязвима. Защитен е от закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те години.

За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел обитава горите. Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво. Ловните им територии се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност, пише в Уикипедия за защитения вид.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук