Полицията не може да се справи с войната по пътищата без спешни законодателни промени, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той присъства на поклонението в памет на загиналия при проверка на пътя полицай в Стралджа, информира bTV.

Служители на МВР започват дарителска кампания в помощ на близките му.

С включени сирени полицай Генади Филчев беше изпратен от колеги и близки.

31-годишният мъж загина в понеделник, след като беше блъснат от пиян шофьор.

"МВР, полицията не може сама да се справи с това безумие, то е насаждано това чувство за безнаказаност от години. Призовавам за такива законови промени, които да не позволяват споразумения при такива тежки случаи, да не позволяват условни присъди, глоби или пробации“, заяви гл. комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Според бившия вътрешен министър, адвокат Емануил Йорданов, е необходимо катастрофите да бъдат извадени в отделни алинеи в Наказателния кодекс.

„Трудно мога да сравнявам ПТП, станало на пешеходна пътека с ПТП, извършено от човек, употребил огромно количество алкохол, който е използвал наркотици. Нещата не са съпоставими, а на практика ние имаме еднакви наказания, предвидени в закона.

Тези деяния, които са извършени в пияно състояние и след употреба на наркотици, трябва да бъдат извадени в отделна алинея и наказанията да бъдат приравнени на същото престъпление, извършено при умисъл“, заяви Емануил Йорданов.

Налагат се и изменения в Закона за движение по пътищата, защото - по думите на Йорданов, няма контрол, а органите на реда не изпълняват задълженията си.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук