Курбан Байрам може да доведе до бум на делта варианта на коронавирус в Пловдив. Това коментираха епидемиолози по повод на масовото завръщане за празника на ромите от чужбина. "

Столипиново" се напълни с "германците", както наричат гурбетчиите във Федералната република, пише "Марица". Те може да се познаят по номерата на колите, както и по модерните дрехи и прически на младежите. Много жители на гетото се завръщат и от Англия и Нидерландия.

Общото между всички тези западни държави обаче е, че там делта ковид вече е в стихията си. Най-заразният вариант на коронавируса, известен и като индийски щам, засега заобикаля Пловдив, като засечените случаи се броят на пръсти. Картината обаче рязко може да се промени заради наплива от гурбетчии.   

Освен да почетат Байрама, много от тях използват летните отпуски и да вдигнат тежки сватби, на които се струпват стотици хора. Ритуалните домове в ромските махали отдавна са със запълнени часове чак до есента.

Масовите събирания са бомба със закъснител, предупреждават епидемиолозите. От РЗИ следят стриктно пасажерите, които кацат на летището в Крумово. Идващите от Англия трябва да представят отрицателен ПСР тест, като освен това 5% от пътниците в самолета са подлагат произволно на тестове. Изследват се с бързи тестове дори и ваксинираните. Пътуващите със самолет обаче са твърде малко спрямо завръщащите се с коли и рейсове от чужбина пловдивчани. Затова и рискът от избухване на вълна от ковид вируса под тепетата е огромен.   

Свикват кризисния щаб в понеделник
В понеделник, 26 юли, ще бъде свикан пловдивският областен щаб за борба с коронавируса. Срещата е в отговор на заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, според която директорите на регионалните здравни инспекции трябва да сведат до знанието на областните управители разписаното в Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

Областният кризисен щаб се ръководи от областния управител д-р Ангел Стоев. В него влизат представители на РЗИ, управителите на болниците, както и всички институции в областта. Целта на срещата е създаването на организация заради очакваната вълна от новия делта вариант на ковид.

След провеждането на събранието директорите на РЗИ ще трябва до 29 юли да представят протокол с взетите решения, направените обсъждания и предложения.