5 буса жандармерия и десетки полицаи са окупирали пловдивското село Брестовица. Пиле не може да прехвръкне.

Движението в ромската махала на Брестовица е ограничено.

Не можем да сложим КПП-та, това става само с разрешение на здравния министър. Имаме разположени патрули навсякъде, които следят да няма движение из махалата, съобщи за БЛИЦ шефът на полицията в Пловдив и областта старши комисар Йордан Рогачев.

Мярката е заради потвърдените нови 11 случаи на COVID-19 от днес.

Създаден е „зелен коридор” за коли, които зареждат хранителните магазини в зоната, както и за автомобили със специален режим на движение.  Рано тази сутрин кметът на община „Родопи” Павел Михайлов беше на проверка в етническия квартал. Той обясни, че хората са спокойни и  няма напрежение сред общността.

„Всички разбират сериозността на положението и  спазват  указанията на Общинския кризисен щаб. Днес си останаха по домовете, а ако се наложи, само един член от семейството отива до магазина”, каза Михайлов.

„Новите мерки се въвеждат, за да не се допуска разрастване на епидемията. Затова всички в селото трябва да останат спокойни, да носят задължителните предпазни маски и да не се поддават на паника”, призова кметът. Михайлов каза пред БЛИЦ, че общо в Брестовица живеят около 3400 души, 500 от тях са в ромската махала. На всички роми са раздадени 500 броя маски за многократна употреба, както и ръкавици и 300 литра дезинфектанти.

Заради предишни проблеми с водата в Брестовица, в която имало наличие на манган, била поставена цистерна с вода. Сега обаче, за да няма излишни движения до други части на селото, в махалата е поставена още една цистерна. 

От двете ромски фамилии, които от които 11 са болни от коронавирус, 3 са хоспитализирани в болница, останалите са добре, включително и детето, което е заразено. Притеснителното е, че заразените два ромски клана живеят в общо 4 къщи, във всяка от тях пребивават по около 10 души. Днес се чакат пробите на още 30 членове на въпросните фамилии. 

Решено: Затварят квартала на циганите, които сеят зараза из Брестовица 

От днес започва масова дезинфекция на територията на всички 21 населени места в общината. Специализирана фирма ще обработи главните улици, сградите на кметствата,  детски градини и училищата, както и зоните около кофите за боклук.

Обработката ще бъде  с препарата тихлорсан, който е на хлорна основа от 0, 1 % по предписание на РЗИ-Пловдив. Приоритетно екипите ще започнат работа от село Брестовица. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ