Окръжен съд – Монтана осъди подсъдимия В. А. Д. /29 г./ на шест години "Лишаване от свобода" за реализирано от него, след нарушение на правилата за движение по пътищата, ПТП, при което причинил смъртта на две лица и телесни повреди на други три лица, едното от които малолетно.

На 23 ноември 2016 г. в с. Вирове, на кръстовището между път II-81 и междуселски път, идващ от с. Габровница , В. А. Д. блъснал с шофирания от него "Опел Астра" автомобил "БМВ", който пътувал в посока Монтана – Лом, а обърнатото от удара по таван "БМВ" се блъснало в автомобил "Алфа Ромео", движещ се от Лом към Монтана.

Съдът призна В. А. Д. за виновен , че при управление на лекия автомобил, без да спре на знак "Стоп" и да пропусне пътните превозни средства, които се движели по пътя с предимство и в пияно състояние – с концентрация на алкохол – 1,00 на хиляда, реализирал ПТП, при което по непредпазливост причинил смъртта на сестра си Т. А. Д. /22 г./ и на баща си П. В. П. /47 г./ от село Върбица, които пътували в автомобила "Опел Астра", както и тежка телесна повреда и две средни телесни повреди на 13 годишния В. П. Й. от Лом, пътник в автомобила "БМВ".

Две средни телесна повреди претърпяла и К. С. Б. /30 г./ от Монтана, пътувала в л.а."Алфа Ромео".

Средна телесна повреда претърпяла и возещата се в автомобила на подсъдимия негова майка. След катастрофата подсъдимият избягал от местопроизшествието.

ОС осъди В. А. Д. на шест години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален общ режим и го оправда по обвинението да е нарушил и други правила на Закона за движение по пътищата: шофиране в населено място с превишена скорост, липса на контрол над управляваното МПС, шофиране без правоспособност и неуведомяване на органите на реда за станалото ПТП.

Съдът прие, че последните нарушения на правилата на ЗДвП не са в пряка и непосредствена причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и ги отчете като отегчаващо вината обстоятелство. Подсъдимият бе оправдан и за причинената телесна повреда на неговата майка, тъй като същата не е подала жалба срещу сина си за получената от нея травма при ПТП и отказва да свидетелства срещу сина си.

Като смекчаващо вината на подсъдимия обстоятелство съдът отчете наличието на съвина и у водача на л.а. БМВ, който се движел в населеното място със скорост, надвишаваща с 60 км/ч допустимата такава от 50 км/ч и въпреки, че се движел по път с предимство, е бил длъжен да предприеме спасителна маневра, след като е забелязал, че отнемащият предимството му автомобил, управляван от подсъдимия, няма да спре на стоплинията. 

Д . трябва да плати 1321, 58 лева по сметка на ОД на МВР – разноски по досъдебното производство, и 1940 лева по сметка на ВСС – разноски по делото.

Както и да заплати 600 лева разноски по делото на П. Й. Н. – баща и настойник на пострадалото 13 годишно момче . Присъдата може да се протестира и обжалва в 15 дневен срок пред Апелативен съд – София