Уролозите на университетската болница в Бургас извършиха спешна операция на 5-месечно украинско бебе. Кошмарът започва миналия вторник, когато майката на Олег забелязва, че единият от тестисите му е подут и зачервен, а детето не спира да плаче. Пред Nowa News nачалникът на Отделението по урология към УМБАЛ – Бургас д-р Николай Миринчев обясни, че ако при завъртане на тестиса, както е станало при украинското бебе, не се вземат мерки до 6 часа, може да е фатално.

Търсят помощ в болницата в Слънчев бряг, а после в три други лечебни заведения в Бургас. Отвсякъде са отпратени без обяснения. Майката е без статус на бежанка, без здравни осигуровки.

Спасение за детето се намира в УМБАЛ-Бургас. На смяна са д-р Миринчев и д-р Чолакова. Те незабавно влизат в операционната, за да помогнат на младия пациент. 

"Оказа се завъртане на тестиса. Поради подвижността му той има способността да се завърта по определен градус. Колкото е по-голям градусът, толкова повече са притиснати хранещите единствени съдове и се е получила некроза (б.а. запушване на съдовете)“, обясни д-р Николай Миринчев. 

Според медици това може да е фатално, ако не се вземат мерки навреме. 

„Според степента на запушване – от 4 – до 6 часа е фатално за тестиса. След това дори и да се оперира, може да се извърши премахването на органа. Хубаво е при момченцата се наблюдава при сменянето на памперсите скротума за различни промени. Понякога едната му страна става увеличена, зачервява се и веднага трябва да се види от уролог“, подчерта лекарят. 

По възможност да не се дават течности и храна, защото трябва спешно да се оперира, добави той.

Тази диагноза се оказва често срещана не само при бебета, но и при млади мъже. Ненавременната намеса застрашава не само стерилитета, казват още специалистите.