Страшни разкрития направиха в Пловдивския окръжен съд висши полицаи, които са били началници на Венцеслав Караджов. БЛИЦ припомня, че ченгето от Икономическа полиция е обвинено в екзекуцията на двамата си родители – Божурка и Цветан Караджови.
Според разследващите мотивът за двойното убийство е спор за имот и къща в пловдивския квартал „Смирненски”. Бившият зам.-директор на полицията в Пловдив Георги Георгиев заяви пред съда: „И при първите, и при всички други разпити цялото семейство на Караджов демонстрира тотален отказ от съдействие. Тези хора не бяха потънали в скръб, което би било обичайното при такава двойна смърт”.

"Тъщата на Караджов Мария Рекина и съпругата на полицая Каля няколко пъти смениха показанията си. Първоначално Каля твърдеше, че мъжът й е бил у дома си на 15 май 2016 г., когато е било извършено убийството. Нейната майка Мария Рекина ми каза: "Ако кажа това, което зная, дъщеря ми никога няма да ми прости"".

След това Рекина е споделила, че дъщеря й и зет й около 19 часа са напуснали апартамента си и са тръгнали с колата към къщата на родителите на Венцислав. Георгиев е присъствал на разговора, когато майката споделя на дъщеря си какво е казала на полицията. „Стана страшен скандал. Каля смачка майка си с думи, изпадна в истерия и започна да крещи: „Защо ни причини това, защо ни съсипа?”. Мария Ракина е реагирала и е казала: „Защо не ме остави да си отида на село с детето, а ме забъркахте във всичките тези неща?”.

14-годишният син на полицая Алекс същата вечер е споделил на приятелчето си по телефона, че баща му отсъства от къщи. Веднага след това Каля се е срещнала с адвокат, сменила е показанията си и е казала, че са излезли заедно с мъжа си, но тя го е оставила до хранителен магазин и е продължила сама към дома на свекъра и свекървата си.

Георгиев определи Караджов като агресивен служител и каза, че по време на акция не е слушал разпорежданията на началниците си и единият от обвиняемите, които е трябвало да арестуват, е бил нападнат от него и му е бил разбит носа.
 
Разследващият полицай Момчил Стойнов от Главна дирекция „Национална полиция”’ в София заяви, че Мария Рекина и останалите членове от семейството са отказали категорично да се явят на детектор на лъжата. Поведението на майката и на дъщерята било меко казано странно. Двете жени били затворени в себе си и не желаели да съдействат на разследването.

„Направи ми впечатление, че убийството е извършено изключително прецизно. Това не беше убийство, това беше екзекуция. Нямаше очевидна причина тези бедни хора да бъдат ликвидирани. Те са имали конфликти единствено и само със сина си. В бащата са изстреляни три куршума, а в майката – пет. Нищо не е било разхвърляно, нито е имало обир. Парите си стояли на масата, а вътре, в къщата, не е пипано нищо”, разказва още Стойнов.
 
Пенсионерите са били убити с три партиди стари патрони от 1983 година. При обиска у Венцеслав Караджов са намерени патрони от две от тези партиди.

Началник сектор „Противодействие на общата престъпност” Запрян Стоянов също подчерта за противоречията в показанията на майката и дъщерята. Въпреки обвиненията на Каля Караджова, че срещу нея и сина й е имало психическо и физическо насилие, Стоянов подчерта, че по време на целия работен процес никой не си е позволявал да оказва какъвто и да е натиск срещу семейството на полицая.

До момента Караджов отрича всякаква съпричастност към екзекуцията.

Във видеото на БЛИЦ TV може да видите коментара на неговия адвокат Зоя Тошкова.
 

 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир Бакърджиев, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!