Втрещяващи разкрития бяха представени днес в Окръжен съд - Пловдив. Един след друг бяха разпитвани висши полицаи, началници и колеги на ченгето от "Икономическа полиция" Венцислав Караджов, който е обвинен в зверския разстрел на майка си Божурка и баща си Цветан.

Някои от свидетелите бяха обхванати от амнезия, затова бяха изчетени старите им показания от миналогодишните им разпити. Пръв се осмели да проговори бившият колега на Караджов Николай Кичуков. Той каза, че когато са били заедно на работа, обвиняемият се е държал понякога неадекватно и агресивно. Един път го зарязал на бензиностанция и тръгнал със служебната кола. Причината за скандала била, че Караджов накарал Кичуков да работят като катаджии - да спират хората и да взимат пари. Което свидетелят отказал.

„Носеха се слухове между колегите, че Караджов държи проститутки в пловдивски хотел, охранява ги и ги покровителства. Често употребяваше физическа сила, спрямо цивилни лица, смяташе се за по-различен от другите, имаше огромно самочувствие“, тези думи е казал по време на разпита си миналата година Кичуков, но днес заяви, че не си спомня.

Николай Цветков, който до 2004 г. е бил началник на 2-ро РУ в Пловдив, свидетелства днес. „Венцислав Караджов показваше незадоволителни резултати, беше крайно неподготвен и затова беше изведен от системата. Имахме данни, говореше се за контакти с жени с леко поведение – проститутки на Централна гара, но официална проверка не се направи. Беше нервен и арогантен с колегите си, безскрупулен и безпардонен, беше готов да стигне до крайности.

По време на другите свидетелски показания стана ясно, че в полицията са имали данни за незаконна дейност на Караджов, затова са го изпратили на психотест, който той не е издържал. Тогава е бил уволнен от системата, а после върнат.

Полицаите Борис Трифонов и Виктор Рабаджийски изсипаха суперлативи за бившия си колега днес, но по настояване на прокурор Стефани Черашарова, бяха прочетени показанията на Трифонов. В тях миналата година той е казал, че са били приятели, че Венцислав му е споделял, че иска да продаде имота, в който са живеели родителите му в Пловдив, да им купи малък апартамент, а той и семейството му, с останалите пари да си купят апартамент в Англия и да заживеят там.

На Трифонов му направило впечатление, че Алекс – синът на Караджов, е изключително зле настроен срещу баба си и дядо си.

Малко преди убийството Караджов и Трифонов са били заедно в ресторант. Свидетелят забелязал, че обвиняемият бил много нервен и се чуди как да реши проблема с родителите. Сторило му се, че може да стигне до крайности. Казал: „Аз ще ги оправя“.

Пред БЛИЦ TV защитата на Караджов – адвокат Зоя Тошкова, коментира, че няма никакви преки доказателства за вината на клиента ѝ и че са допуснати редица процесуални пропуски.

Тезата за пълна невинност на ексченгето обаче започва да се пропуква след показанията на днешните свидетели.

Припомняме, че миналата година родителите на Караджов бяха намерени разстреляни с множество куршуми в дома им в Пловдив. До момента единственият обвиняем е синът им. Смята се, че екзекуцията е направена заради скандали, които са траели години наред, заради спорен имот.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ


Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦГенерал Валентин Петров

 


Съпругата му Каля, за която имаше съмнение, че знае за престъплението, но го прикрива

 


Защитата на Караджов адвокат Зоя Тошкова