В менюто на най-малките ученици в Кърджали има канцерогенни нитриди. За това алармира родител на второкласник в школо в областния град.

Той се позовава на своя проверка на менюто през седмицата на подрастващите, пише 24rodopi.com.

„За вторник са предвидени „кренвирши на фурна с гарнитура“. Както е известно, малотрайните колбаси съдържат голямо количество нитрати, които при термична обработка се превръщат в канцерогенни нитриди. Като родители на 8-годишен сме силно загрижени относно това нездравословно и дори опасно меню в уж елитното кърджалийско училище.



Министерството на образованието постоянно тръби за здравословно хранене и по новините всичко е блестящо, а на местно ниво все още се сервират съмнителни колбаси на най-малките ученици.

След лабораторни проучвания, тази година Световната здравна организация причисли всички видове колбаси като продукти с висок канцерогенен риск, в същата група с цигарите“, посочва кърджалийският родител.