Значително се подобри състоянието на една от сестрите на починалото в Кардам момче. Животът на 11-годишното момиче няколко дни беше с опасност за живота. Подобрението му изключва част от възможните причинители, съобщи bTV.

Петте деца, които вероятно са се натровили с неизвестно вещество, остават в болниците във Варна и Добрич. Какво влоши здравето им и причини смърт – все още е загадка.

Отравяне е основната версия на прокуратурата. С какво обаче – нито разследващите, нито семейството могат да кажат. 

Майката Росица Маринова отрича децата да са имали достъп до отровни вещества или препарати за почистване.

По думите ѝ в дома им не е имало и опасни лекарства, нито децата са имали предишни заболявания, които да ускорят рязкото влошаване на здравето им.

Росица коментира, че загиналият ѝ син винаги я е питал преди да вземе нещо. 11-годишната му сестра разви сърдечно увреждане. То вече е овладяно и момичето ще бъде изведено от реанимацията.

„Отпада версията за инфекциозен характер на заболяването, защото първо не се появиха подобни симптоми или изследвания. Второ – нямаше да се оправи за такъв кратък период”, коментира проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина”. 

Според лекарите е нищожна вероятността за хранително отравяне. От районната прокуратура в Генерал Тошево посочиха, че са разпитани медиците Спешна помощ, които са посетили адреса на пострадалите. 

От държавното обвинение допълниха, че няма основателна причина да се твърди, че в работата им има пропуски.

Разследващите са взели проби от дома, училищния стол и магазина, където е пазарувало семейството. Заключенията от назначените експертизи и резултатите от медицински изследвания трябва да изяснят какъв е причинителят на заболяванията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!