Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Всички онези мерки, които предприехме не получават нужното разбиране от гражданите и подкрепа. Продължават становищата, че няма такъв вирус и че влияем върху свободите на хората. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг на НОЩ.

Ситуацията към настоящия момент е следната - 5766 са излекуваните за последната седмица. В страна от общия брой на разкрити легла 11 492 и общият брой за интезивно лечение е 1257, на лечение в момента са 5316 и 313 на интензивно лечение, запозна със статистиката за последните 7 дни здравният министър.

"Прави впечатление за огромен натиск върху системата в Благоевград, Бургас, Пазарджик, Перник, Варна, Пловдив, Габрово, Търговище, Шумен, Русе", отчете още здравният министър. В Шумен например натискът бил 135%.

"4330 са положителните медицински лица. Активните случаи са 2313 души, от които 2159 са на домашно лечение, 154 в болница, в интензивни структури са 10", каза той и данните за заразения медицински персонал.

Няколко дни наблюдавам какво се случва със „Зелените коридори“. Решението бе обсъдено с възрастните хора и с представители на магазините за пазаруване. Изискването на възрастните хора бе да има два коридора в два часови коридора. След обсъждане с асоциацията се оказа, че не могат, защото ще търпят икономически щети.

В самото начало когато започна всичко установихме, че този коридор не е достатъчен, увеличихме с 1 час и после преместихме коридора след обед. Сега разбираме, че този коридор носи някакъв вид несъгласие за магазините.

Сега отново експертите мислят как да направят марката, така че да съхрани живота на тези хора. Ние сме във война и трябва да успеем да опазим живота на колкото се може повече български граждани.

Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение. Пак казвам, ние не знаем почти нищо за него. Хиляди са публикациите, които са в двата полюса. 

"За този вирус не знаем почти нищо. Над 45 000 публикации има, които са в двата полюса на фактите. Говори се за планове за пандемия като грипните вируси. Че този вирус държи ли се като грипа? Ако се държеше като грип, трябваше да изчезне през лятото.

Държи ли се като типичните респираторни вируси? Че ако се държеше, трябваше да е изчезнал през лятото. Много хора говореха, че той така ще се държи, щяха да си късат дипломите. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде", емоционално каза проф. Ангелов.

Ето такава е ситуацията, отново няма доверие, заключи проф. Ангелов.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ