Цветанка и Димитър се натъкнаха на истински шедьовър на природата близо до къщата си в Пелатиково
„Беше съвсем близо до дома ми, под едно дърво. До нея имаше и по- малка гъба- пърхутка. Не бяхме тръгнали за гъби, просто се разхождахме в събота и ни се мерна нещо бяло, доста голямо. Като приближихме, разбрахме че е огромна гъба- пърхутка. Вероятно е станала толкова голяма, заради интензивните дъждове в последната седмица. Не се сетихме да я премерим, ама тежеше над 3 кг със сигурност, а и бе поне със 70 см диаметър. Бързо ги сготвихме и похапнахме“, разказва семейството.
Нашата справка показа, че пърхутката е напълно ядлива, ако месото й е все още свежо. Най- добре е да се нареже на филии, които да се панират.
В по- късен етап на зрялост месото на пърхутките потъмнява и става на фин тъмнокафяв споров прах, който излита във въздуха при натискането й. Спорите съдържат химически съединения от групата на пеницилиновите антибиотици и имат антимикробно и антибактериално действие, сочат данните в Интернет за този вид гъба.
Гигантската пърхутка достига по едни данни до 10 кг тегло и диаметър 80 см, а по други – до 20 кг и 150 см диаметър.
Последвайте ни
0 Коментара: