Атрактивен кулинарен конкурс за най-вкусната осолена риба предизвика истински фурор в Созопол. Майстори-кулинари и ценители-дегустатори се събраха в морския град, пише Монитор. Първите - да покажат виртуозност по солени рибни мезета, а вторите - да се насладят на вкусните шедьоври. 

Надпреварата за най-вкусна осолена риба се превърна в ожесточена битка. Стари морски вълци, рибари и домакини мериха сили в конкурса, за който бяха предвидени и парични награди.


Още от ранни зори в Коледния базар "Кулата" се появиха "гирлянди" от сушени чирози и веяни скумрии, а на дълги маси бяха подредени изкусно приготвени рибни деликатеси като аншоа, гарнирана с черен хайвер, паламуд-лакерда и чернокоп върху канапе от  домашни ванилови курабийки с крем от кестени.

 Повечето от участниците в състезанието заложиха на стари рибарски рецепти, типични за Созопол, други извадиха блюда, приготвени по тайни рецепти, пазени от поколения, а най-амбициозните решиха да импровизират в стил гурме.

Близо двайсетина кулинари мериха сили с авторски рибни мезета. Сред тях беше и холандецът Боб, който от няколко години живее в съседния град Черноморец. 

 Майсторлъкът и кулинарните умения на професионалните рибари и познавачите на тънкостите при приготвяне на осолена риба бяха щателно оценявани от компетентно жури, което беше изключително затруднено в избора си.

След дълъг и прецизен подбор, журито обяви за най-вкусен деликатесът приготвен от Димитър Киселов. Второто място зае  Любомир Ралев, а третото почетно остана за Наско Калата.  Победителят, класиран на I-во място получи премия от 700 лв., за II-ро място наградата бе 400 лв., а за III-то място – 200 лв..

"Осоляването на риба е традиция, която съществува от времето на нашите деди. Преди години не е имало други начини за съхранение й. Тази традиция обаче постепенно се забрави, а днес са останали много малко градове, които пазят автентичните рецепти за осолена риба.

За радост Созопол е един от тях. Именно заради това преценихме, че е най-доброто място за провеждане на подобно събитие. Нашите планове са да направим този фестивал ежегоден.

Това да е място, където всеки може да представи своята продукция, всеки да опита и да закупи за вкъщи домашно осолена риба. Благодаря на нашия партньор Община Созопол, на всички спонсори и участници в този фестивал", каза Ценко Жиков, президент на Ротари клуб Созопол.