На трагична гледка попаднали група варненци, които решили да обиколят манастирите в Бургаска област по време на екскурзия миналата седмица, пише "Петел". Групата се озовала в манастира "Света Богородица" край самия град. Мястото се оказало тотално изоставено и разрушено.
В Светата обител живеела 81-годишна жена - монахиня. Тя обитавала мястото напълно сама. Поради влошеното й здравословно състояние и загнояване на крака й, от съседен манастир "Свети Георги" се смилили и й изпратили по-млада жена, който да й сготви и изчисти за два дни и пак да се прибере. 

Варненци сварили чудовищната гледка и сълзи потекли от очите им, сподели една от туристките пред "Петел". 

"Гърлата ни се свиха. Иконите бяха затворени зад решетки, монахинята е с бинтован крак, който гнои, няма кой да отиде да й купи нещо, а тя дори не може да си сготви. Жената, която сварихме при нея, каза че отива за пръв път и е там само за два дни.", плаче варненката, която е вярваща и разбрала, че никой не се интересува от мястото и обитателката му. 

"Идете си, не стойте тук.", проплакала монахинята като видяла какво страдание причинила гледката на посетителите. 

Хората си тръгнали разтревожени, но непримирени. 

Решили да се обърнат към медиите, за да привлекат вниманието на Бургаска община, местната митрополия и Сливенска епархия по случая. 

"Съветниците  с пълно мнозинство  гласуваха  12 хиляди лева да отидат за пострадалия от бедствието манастир''Света Богородица''.Сумата ще бъде дарена веднага на светата обител.Сградите,които се намират в двора на манастира бяха засегнати от наводнението. Доброволци се включиха в разчистването на калта и тинята. Но има нужда от спешен ремонт. Потопът унищожи светата обител. А приливната вълна е била над 2,5 метра. Стихията е срутила стени, а пейките и асфалтът са отнесени.", пише e-burgas.com на 24.06.2014. - снимката също е от тогава и по всечко изглежда, че става дума за същото място. 

Към днешна дата обаче ситуацията е плачевна, разказва водачката на групата разстроени туристи, завърнали се от Бургас преди броени дни. Хората били толкова шокирани, че не могли дори да заснемат ужасната гледка, споделя водачката.

Те призовават всеки, който желае да помогне, да потърси Бургаска митрополия, Сливенска епархия или община Бургас за съдействие.