Шоуменът Къци Вапцаров разсмя феновете си в социалната мрежа с шега, посветена на днешния празник Игнажден. 

"Държах днес в дома ми пръв да влезе някой готин, усмихнат, ведър човек, с чувство за хумор, симпатяга и затова за да не рискувам... влязох аз", написа Вапцаров в профила си във Фейсбук.

"И аз така направих, ама не ни се брои - трябва да е гост. Може да се разменим - и без това има спор днес ли, утре ли е Игнажден...", "Чудесно сте направил, за да няма риск!", "Важното е, че скромен човек е влязъл", "И аз така направих, дорù няколко пъти", са само част от коментарите, които заваляха под поста му.
Според поверието, от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Някога това се е смятало за толкова важно, че стопанинът на дома още в навечерието на празника се пременявал и отивал да покани грижливо избран гост. Защото народното вярване е, че ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома за цялата година. 
Затова в различните местни наречия гостът се нарича "спохожняк", "полазник" и др. Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. И материализира думите си в обредни действия. 

Гостът трябва да изпълни всекидневен и дребен наглед жест - да разрови с клонка жарта в домашното огнище. Но това е свещенодействие, което разпалва по магически път небесния слънчев огън, за да дари с нов живот и плодородие земята. 

Затова още с влизането си спохожнякът ритуално пита домакините "Славите ли Млада Бога?", има предвид слънчевия бог, с чието ново раждане се свързва коледно-новогодишния период във фолклорната култура.