На 26 април гласовитата певица навърши 64 г. “Да, като погледна назад, пътят беше и лесен, и труден, но ми донесе и много щастие!”, споделя Силвия Кацарова. Тя се ражда като Силвер Нури, но става популярна в България като Силвия. Изпяла е някои от най-красивите песни за любов. Влюби се на 57 и се омъжи повторно.
С таланта, специфичния тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, певицата има определяща роля за успеха на култовата група “LZ”. Песни като “Бяла въздишка”, “Големият кораб минава”, “Топъл дъжд” се превръщат в шлагери през 80-те, както и хитът й... с Васил Найденов “Огън от любов”. Прекарала детството си в Добрич, тя се премества с родителите си в Хасково през 1969-а, където завършва икономическия техникум. Установява се в група “LZ”, която сформира заедно с тогава бъдещия си съпруг Милчо Кацаров. Повече от три десетилетия хиляди български меломани си припяват хитовете й. 

Аз съм най-обикновена жена. Да, знам, че ме обичат. Тайната на моя успех е, че съм близо до хората. Славата никога не ми е тежала, споделя певицата. 

Както в комунизма, така и сега се радвам на популярността си и обичта на хоратаОбичам да си пазарувам на пазара, да си говоря с комшиите и да, обичам състоянието, в което съм. Вдъхновена и спокойна, не крие радостта си от живота Силвия. За никого не е тайна, че тя се раздели с първия си съпруг Милчо Кацаров след 33 г. съвместен живот и влюбена до уши, се омъжи повторно за бизнесмена Любомир Димитров.

Началото за нея е било трудно, но тя очевидно знае как да направи истински избор. Семейството на Милчо не я приело. 

Цената бе да бъда с българско име. Свекърът ми настоя и беше прав. Но родителите на съпруга ми не ме искаха, не само заради произхода. 

Тогава не се гледаше с добро око на музиканти, певици. Милчо беше завършил МЕИ, инженер. Започна работа в националното радио като тонрежисьор. Записвал е с всички групи. Тогава да се разведеш или да имаш дете, без да си омъжена, беше немислимо. Обществото не приемаше тези хора. Сега се случват какви ли не неща и на хората не им прави впечатление. Но в крайна сметка ме приеха. Отгледаха ми детето. Бяха много добри баба и дядо. През Възродителния процес бях в чужбина. Родителите ми останаха тук, но сестра ми замина. Глупава беше тази история. Тогава младите бяха готови да бъдат с български имена, но управляващите сгрешиха в подхода. Да овластиш провинциални местни неграмотни хора да издевателстват над населението е пълна глупост. 

Аз не вярвам в религиите. Кой бог би искал хората да се избиват помежду си? Най-красивата турска дума е любов! 

Навремето съчетавахме работата и в България, и в чужбина. С Милчо Кацаров в Европа беше много тежко. Спомням си нощните клубове в Германия. Почвахме в 9 вечерта и свършвахме в 5 сутринта.
Много, много тежко. Била съм в Австрия, Дания, Швеция, Швейцария... Бяхме принудени, защото нямаше апаратура за музикантите. 

Тук нямаше нищо, всичко си купувахме от чужбинаПари се изкарваха. Имахме всеки месец по 20 концерта. Единствено не мога да си простя, че не успях да отгледам дъщеря си и това е най-голямата жертва, която съм дала на музиката. Наистина печелиш любовта на хората, но стресът, който постоянно е до теб, рефлектира в здравето. Може би тези неприятности, които имам, са от студените зали с група “LZ”, с които обикалях толкова много години. 12 години концерти по читалища, когато още имаше и режим на тока. Спираха го на 2 часа. Залите студени, гримьорните студени. Не че се оплаквам, но сега си правя равносметка, че заради това се губи здравето. Постоянно боледувах: гърло, бронхити. Когато Теди беше малка, най тежеше раздялата с нея. Това, че трябваше да живее сама с баба и дядо. Те се грижеха страхотно за нея, но все пак семейството не е семейство, когато детето не е около теб. Не можеш да усетиш празниците. Работехме много, когато бяхме млади, за да спестим. За да направим студиото, да имаме хубава апаратура. 

Цената е: загубено здраве, младост, хубави семейни мигове, връща се в миналото Силвия Кацарова

След това реших да имам и самостоятелна кариера, за да ми е по-леко. А и да имаш група е много голяма отговорност. Да подсигуряваш доход на 10 души е много трудно. Нощна работа, тежка. Не е лесно да си музикант в България. Силвия Кацарова е запазила добри приятелски отношения с първия си съпруг Милчо Кацаров, след като се разведе с него и се омъжи за бизнесмена Любомир Димитров. Когато реших да се омъжа за втори път и бяха писали, че двете с нея сме много бедни, нямаме работа и затова съм намерила милионер, за да свържем двата края... ето такива глупости. 
Да се влюбиш на 57 е страхотно, сякаш ти поникват крила, имаш муза...

За да покажа, че всичко е в миналото, кръстих един концерт “Живот като на кино”, защото текстът на песента отговаря на моята същност. През целия си живот срещаме приятели, предатели. Сблъскваме се с любови и раздели. Накрая, както и спомените избледняват, след като сме изпили по една чаша вино, така и животът ни е минал като на кино. Това е и моят съвет към всички. Всички да разсъждават в минало време и да повтарят, че всичко е минало успешно. Всяко нещо, което искам да ми се случи хубаво, аз го кодирам, че е минало успешно. С Любомир съм щастлива. Той не е в моя бранш и не се меси в работата ми. Правя това, което искам и както го искам. Той е в съвсем друга среда, много е спокоен. Той е силен и стилен, романтичен и нежен. С него се чувствам сигурна. Харесва ми как се облича, запален ловец е. Има голяма дружинка, много често са на лов. Аз продължавам да си правя нови песни, но медиите пускат основно старите ни парчета... А публиката винаги е била много щедра към мен. Бих искала хората да казват за мен “Добър човек беше”. И да можех да изгладя бръчките с ютия, отново да съм млада, това бих направила, ако имах магическа пръчка.

Поли БОЯНОВА