Ново местене на екостикера на автомобила предстои, въпреки че по принцип се планира той генерално да бъде премахнат. Това става ясно от проектопромени в наредба на транспортния министър, качени за обществено обсъждане в интернет. 

Промените се качват за обсъждане в момента, в който в длъжност встъпва кабинетът „Денков“, подкрепян от ПП-ДБ, в чиято програма развитието на електронното правителство е сред приоритетите.

Само времето не стигна на ексминистъра в кабинета „Петков“ Божидар Божанов да премахне всички стикери от предното стъкло.

Мотивите бяха, че така ще се спестят пари и административна тежест на фона на това, че информацията от стикерите е налична в институционални бази данни, достъпни на контролните органи.

Пресни анализи обаче сочат, че чиповете в настоящите стикери са полезни.

„Оказва се, че има доста измами най-вече с фиктивно минаване на технически преглед с друг автомобил, както дори и с фалшифициран регистрационен номер.

Ето по тази причина сега водим дискусия по темата в парламента как да запазим чипа след махането на стикерите“, каза Божанов, понастоящем депутат от ПП-ДБ. 

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.