Със сигурност мнозина са се сблъсквали с неприятната ситуация, когато стрелката на оборотометъра се издига и пада без причина. Ако двигателят не се опитва да спре, водачът не изпитва голямо неудобство, но тази плаваща скорост на празен ход е много досадна.

Какъв може да е проблемът и какво трябва да се провери първо?

Норма

Вече говорихме подробно какво представляват оборотите на празен ход и защо те са в приблизително еднакъв диапазон. По-точно трябва да бъдат. Те не винаги са строго определени: понякога промяната им е съвсем нормална.

Това се дължи на натоварването на двигателя, което може да варира. Следователно увеличаването на скоростта при включване на климатика или охлаждащите вентилатори в жегата е нормално.

При много съвременни автомобили, където екологичността се цени повече от комфорта, оборотите на празен ход са толкова ниски, че тяхното колебание може да бъде причинено дори от активирането на централното заключване или включването на фаровете.

Няма място за притеснение от това - това не е признак за неизправност, а характеристика на двигателя. Въпреки това, в този случай също е възможно да се отървете от плаващата скорост. За да направите това, просто увеличете малко оборотите програмно и проблемът ще изчезне.

Плаваща скорост, която е норма при включени консуматори, не се счита за неизправност. Но ако оборотите играят сами, това вече е лошо и тогава определено ще трябва да потърсите причината за това явление.

А причините, трябва да се признае, могат да бъдат много различни.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.