Ливърпул победи у дома Тотнъм с 2:0 в най-интригуващия сблъсък от 25-ия кръг на английската Висша лига. Така след първия си успех в елита за тази календарна година мърсисайдци се завърнаха в топ 4 на временното класиране преди визитата на Манчестър Сити срещу Борнемут в понеделник вечер.

Домакините започнаха на високи обороти и с повече агресия в действията си. В 13-ата минута Тоби Алдервейрелд блокира удар на Филипе Коутиньо, но малко след това сенегалският голмайстор на мърсисайдци Садио Мане (16) простреля френския страж на гостите Уго Лорис след асистенция на Джорджинио Вайналдум.

Играчите на Юрген Клоп матираха набързо „шпорите” с бърз втори гол, дело отново на Садио Мане (18), който от близка дистанция не сгреши. Преди това Адам Лалана и Роберто Фирмино не успяха да преодолеят Лорис, но Сане в крайна сметка бе на точното място в точното време. В следващите пет минути Мане можеше да вкара още две попадения, но Лорис се намеси решително и в двете ситуации.

До края на полувремето Сон можеше да намали за гостите, след като излезе сам срещу Симон Миньоле, но белгийският страж на мърсисайдци изби. При последвалия корнер и Лукаш Лейва изчисти с глава пред голлинията след удар на Деле Али. В 32-ата минута пък Лорис отрази удар по земя на Филипе Коутиньо.

След почивката темпото на игра спадна, а домакините продължиха да имат инициативата. В 70-ата минута Джеймс Милнър центрира от пряк свободен удар, а Жоел Матип засече с глава, но Уго Лорис хвана топката. Филипе Коутиньо отново пробва късмета си с удар от далечна дистанция, но покрай вратата на Лорис. „Шпорите” играеха по-твърдо и така играта се накъсваше, а до края на мача зрителите не видяха други попадения.

След първата си победа за годината във Висшата лига Ливърпул се завърна в топ 4 и вече е четвърти с 49 точки и по-добра голова разлика от петия Манчестър Сити, който има същия актив, но е с мач по-малко и в понеделник гостува на Борнемут. Тотнъм остава втори с 50 точки, с колкото е и най-големият му градски съперник Арсенал. Убедителен лидер с 59 точки е Челси, който утре гостува на Бърнли.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА