Войната между ФИБА и Евролигата може да избухне с още по-голяма сила след година. Очаква се тогава ФИБА Европа да атакува 11-те топ клуба, които през ноември подписаха десетгодишни договори с Евролигата.

Европейската баскетболна централа отказва да признае тези контракти. Според нея в сила са само предишните тригодишни договори, които изтичат през 2017 г., твърди „Гадзета дело Спорт“.

Тогава ФИБА Европа ще поиска грандовете да се присъединят към Шампионската лига или Купа ФИБА Европа. Евролигата обаче държи на десетгодишните договори, в които има клауза от 10 милиона евро неустойка при предсрочно прекратяване.

Както е известно, в момента ФИБА Европа атакува националните федерации, като настоява клубовете да не участват в турнира Еврокъп, за да може да се вдигне интересът и нивото на Шампионската лига и Купа ФИБА Европа.

Днес се очаква развръзката за 14-те национални федерации, които в петък получиха предупреждения за изключване от членките на ФИБА и изваждане от международните турнири, включително от олимпийските игри.