ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Лидерите на националния отбор на България по баскетбол Калоян и Деян Иванови приключиха с участията си в националния отбор. Снощи тимът ни загуби с 49:61 от Естония и на този етап не успя да си осигури участие на Евробаскет 2015. В тима има много напрежение, а наскоро БЛИЦ разкри за жесток скандал между Деян и спортната журналистка Миляна Велева. Явно напрежението си каза думата и двамата баскетболисти решиха да се оттгелят от тима.

Ето какво казах Калоян Иванов пред Гонг:

Защо България не се класира на Евробаскет 2015?
И в двата мача се видя, че вкарването не ни вървеше. Ние сме такъв отбор който разчита повече на вкарване, въпреки че играхме добра защита с 48 точки не можеш да победиш никой. Започнахме мача с 25-10 това малко или много предреши изхода на двубоя. Те излязоха много спокойни, окрилени от невероятната атмосфера в залата (7000 души дошли да подкрепят своя отбор). Въпреки това после ние взехме останалите 3 периода, но това не беше достатъчно. Винаги може и по-добре, но на този етап това е реалността.

Можеха ли нещата да се стекат по друг начин?

Отборът има потенциал, следващата година трябва да влязат нови момчета, да има нови лидери на отбора, надявам се това да подобри играта и шансовете за класиране.

Как оценяваш като цяло представянето в квалификациите, как видя отбора и има ли потенциал в него?
Оценявам резултата от квалификациите като неуспех, въпреки това смятам, че играхме много добре през всички мачове с изключение на мача с Румъния и тази първа четвърт с Естония. Отборът има потенциал и смятам, че който и да се беше класирал дали ние или Естония го заслужаваше.

Изписаха се много неща за случващото се в отбора, какви всъщност са взаимоотношенията вътре в него? Защо отстрани изглежда, сякаш няма химия в отбора?
Не знам защо така е изглеждало, на мен ми изглеждаше обратното. Това, че понякога не ни се получаваше играта не значи, че атмосферата е била лоша. Според мен тази година е една от най-позитивните среди, в който сме работили.

Съжаляваш ли, че пропусна миналогодишните квалификации, и шанса да играем още тази година на Европейско? Има ли изобщо България място сред най-добрите 24 отбора в Европа?
Не мога да съжалявам за минали неща. Божа работа е всичко, което се случва. Миналата година контузии ни попречиха да играем, това не е нещо, което зависи от нас. Смятам, че България има място на това Европейско. Малко не им достигна миналата година, може би малко повече воля за победа.

Откъде тръгва негативизмът, който това лято се усещаше особено силно към националния отбор, и по-специално към теб и брат ти? На какво го отдаваш и защо точно вие се отделихте като "черните овце" на българския баскетбол в последните шест-седем години?
Не искам да коментирам тези хора. Това са хора който не са постигнали почти нищо, хора, трупали злоба и завист, търсещи да почернят труда на другите. Това е силата която ги движи в живота. Човек, който може да пречи на друг, само защото по някаква лична причина не го харесва, значи има повредена ценностна система. За жалост, това е основна черта на българина, лошо е, че децата растът с такава идеология. Не ме притеснява това, че някой ни черни или не ни харесва, това е нормално, притеснява ме, че тези хора не си дават сметка, че от това не печели никой, дори и те. Губи само баскетболът. Моето питане е, ти можеш ли да отговориш на този същият въпрос?

Има ли решения, за които съжаляваш, и би направил по друг начин, връщайки се във времето?

Не няма нещо за което да съжалявам, не бих променил нещо генерално. Всеки е допускал грешки, има неща, който ако съм знаел, не бих направил, но няма как да ги знам ако не сгреша, така че дори не бих променил и някой грешки, който съм допуснал.

От известно време се говори за вкарването на младите ни таланти в националния, дошло ли е времето им?
Това е последната година за нас в националния отбор, време е младите момчета да поемат отговорността и да изиграят мачове с такава важност и напрежение. Дано отсега нататък отборът потръгне и да спрат негативните коментари и създаването на напрежение от недоброжелатели. Пожелаваме им успех.

Къде ни е големият проблем на всички, които обичаме баскетбола в България, накратко?
На всички, който обичаме баскетбола, проблемът ни е никакъв. Проблемът е в хората, който обичат повече себе си, и не могат да преодолеят злобата си и манията си за величие, а такива за жалост има много в българския баскетбол. Когато се изчисти от тези хора, тогава ще потръгне всичко. Не искам да обсъждам тези хора ясно се вижда, че тяхната цел е погубването на спорта. Относно случката с Миляна Велева може би най-добре ще я опише брат ми, защото аз не съм присъствал. Аз никога не бих оставил някой, който и да е било да обижда семейството ми и ако някой смята, че това е грешно, съжалявам за ценностната система, която си е изградил.