Генералният мениджър на Националната баскетболна лига Иван Ценов напусна поста си. Той подаде оставка минути преди началото на третия финален плейоф за шампионската титла при мъжете. Бившият заместник спортен министър мотивира решението си с поведението на фенове, треньори и отношенията между баскетболните хора като цяло.
 
Тази пролет имаше много скандали в баскетболното първенство, което се администрира от НБЛ. Напрежението предимно съпътстваше мачовете на „Левски“, но и серията за бронзовите медали между Балкан и Черно море Порт Варна не завърши. Първата среща в Ботевград беше прекратена заради недоволство на феновете в залата от работата на съдиите.
 
„Не мога да ръководя Лига, в която присъства жандармерия и в която двама членове на УС се карат като хамали. Лигата не е място за предизборни кампании и бизнес интереси. Не мога да бъда равнодушен след цялата помия, която се изля. Каква е ползата за баскетбола. Днес в залата има 1000 души, които с извинение, не разбират нищо от баскетбол. В Самоков пък имаше един автобус с роми“, коментира Иван Ценов.
 
„Имаше една снимка от мача Балкан - Черно море. На първи план има една жена, която показва нецензурни жестове, има ококорен мъж и зад тях стои едно дете, което гледа неразбиращо. Говорихме си с Глушков, че това е в момента олицетворението на баскетбола. Децата не знаят ние какво правим. Кметът на Ботевград при 2-0 за тях срещу „Левски“ ходеше след нас и питаше кога ще ходим да ядем агне в зелена тава. Няколко дни след това станахме най-корумпираните и най-лошите. Един човек, който не е кметът на града, направи така, че цялата баскетболна общественост в Ботевград да бъде зомбирана, че отборът е непрекъснато ощетяван. Абсолютни лъжи и манипулации“, обяви бившият заместник спортен министър.

„Решение е лично мое. Не е под натиск от клубовете или федерацията. Не мога да работя под непрекъснат дъжд от декларации, писма от отбори и грешки на съдии. Хората, които ме познават, заят какво представлявам. Надявам се това да послужи като сигнал към клубовете да загърбят своя егоизъм и суета и да започнат да работят за доброто на българския баскетбол. Не може след един мач и двамата треньори да са ощетени,“ допълни бившият вече шеф на НБЛ.
 
„Не е приятна тенденцията всички неуспехи на даден отбор или треньор да се прехвърлят на федерацията, лигата или съдиите. Лесно е да се наказват отборите и да ги лишаваме от публика. Тия глоби, които станаха известни в медиите, не са за изкарване на пари или да се издържа някой от тях. Те имат превантивна функция. Моите уважения към Георги Христов, който не е легенда само на Ботевград, но и на български баскетбол. Това не го оправдава, а го задължава. Той трябва да служи за пример.“ заяви Ценов.
 
Резултатът в серията между Лукойл Академик и „Левски“ е 1:1. Третата среща започва в 18:00 часа.