Президентът на Левски и Националната баскетболна лига Константин Папазов даде интервю пред Агенция БЛИЦ. Повод да потърсим Тити бе отказът на Шарон Друкер да води националния ни отбор и ситуацията, в която изпадна федерацията. Ето как Папазов коментира положението и какво според него трябва да се случи от тук нататък:

-Тити, как ще коментираш отказа на Шарон Друкер да поемем националния отбор? Каква е истината, бил ли се е съгласил на условията на нашата федерация?
-За мен изненадата е огромна, защото смятам, че да си успял треньор освен успехите, които си постигнал, имаш и ангажимент да защитаваш и пазиш своето име и дума. Вероятно причината за това негово решение са проблемите, които се появиха в последно време в отбора му и неясното му бъдеще като клубен треньор. Категорично няма никакъв проблем относно условията му. Сумите, които се появиха в медиите, са силно преувеличени и спекулативни. Те не отговарят на истината. Голяма сума Друкер щеше да получи само като бонус при класиране. Мое лично мнение, е че Друкер загуби повече отколкото националният ни отбор. Той е много добър и доказан треньор и визитката му щеше да бъде обогатена и с национален тим, какъвто до момента не е водил на ниво мъже. Управителният съвет на федерацията се старае да осигури най-доброто за националните си отбори. С Друкер като треньор имаше и възможност за допълнителни средства за финансиране от чужда компания.

-Това означава, че федерацията и президентът Глушков нямат цялата вина.
-Категорично никой няма вина. Щом съдбата така е решила значи е за добро. През 2003 година голям скандал беляза избора на треньор и въпреки това успяхме за първи път след 12 години пауза да се класираме с български треньор – Росен Барчовски.

-Какъв е най-добрият ход от тук нататък?
-На Управителния съвет на 4 декември аз бях категоричен, че най малко трима българи имат качества, знания и потенциал да бъдат треньори на националния отбор. Това са Росен Барчовски, Любо Минчев и Тони Дечев. Не искам да влизам в дребни детайли, но хора, които категорично бяха против български вариант за треньор, след избора на Друкер смениха плочата. Категоричен съм, че за успех на националния отбор всички трябва да сме едно цяло. Единственият вариант е тримата да седнат и да се обединят. Да оставят егото си вкъщи, на мъжки разговор да направят стратегия за следващите пет години напред.

-Евентуално избиране на българин не е ли нож с две остриета? Групата е тежка и е много вероятно да не успеем. Така няма ли да бъдат употребени Минчев или Дечев?
-Пресен е примерът как Георги Младенов беше употребен и по най-недостойния начин сменен зад гърба му, независимо дали е заслужено, или не. Но недостойно без да му е казано в очите. Росен, Тони и Любо бяха в националния отбор по един или друг начин и с тях са свързани последните ни три класирания за европейски първенства - Барчовски води тима ни на Евробаскет 2005 и Евробаскет 2011. В тях и в голямата им любов към баскетбола аз виждам бъдещето. Разбира се, всички останали да бъдем твърдо зад тях. Това е баскетболът на България и това е най-важното за всички нас.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ