Дисциплинарната комисия към БФС обяви, че Берое не подлежи на санкция заради вандалския акт на феновете в Стара Загора по време на тренировката на Лудогорец преди реванша между двата отбора за Купата на България, завършил 1:1. БЛИЦ първи направи разкритието за екшъна, разиграл се на 16 ноември на стадион "Трейс Арена" до автомагистрала "Тракия", когато група от 30-ина запалянковци атакува Стойчо Стоев и играчите му с камъни и бомбички, като дори се стигна и до бой, в който футболистите на разградския клуб не отстъпваха на нападателите и също ги посритаха. Пострадали бяха Мичел Бургзорг, помощник-треньорът Явор Вълчинов и масажистът Петко Петков.

Лудогорец настоя БФС да разгледа сериозно случая и да наложи строги наказания на Берое и феновете-вандали. Още след екшъна БЛИЦ разкри, че старозагорци няма как да бъдат наказани, което се потвърди и днес.

Преди седмица Дисципът не взе никакво решение. Председателят на комисията Юрий Кучев заяви тогава, че от Лудогорец са им изпратили само отворено писмо, но в същото време не са представили никакви конкретни факти и доказателства за случилото се. Такива не бяха получени и днес, след което хората на Борислав Михайлов обявиха, че няма наказание за Берое.

Дисципът бе призовал цялата съдийска бригада на мача от "В" група Верея - Созопол, който се игра преди екшъна на същия терен, да даде показания за случилото се. Изискани са доклади от Зоналния съвет на БФС, Берое, Лудогорец, Верея и МВР. Събрани са данни за преките извършители на деянието, но на базата на дисциплинарния правилник, централата няма право да търси отговорност от клуба домакин на мача с Лудогорец - Берое, тъй като случката не се разиграва на стадиона под Аязмото, а на съоръжението на Верея - "Трейс Арена". По тази причина Дисципът оставя случая без последствие за Берое.

В същото време комисията препоръчва на Спортно-техническата да вземе необходимите мерки, като изпрати на футболните клубове указание за осигуряване на необходимото съдействие и сигурност на отбора - гост, от страна на отбора - домакин, за тренировъчната му дейност преди срещата за първенството или Купата на България. Идеята е дисциплинарният правилник да бъде променен и от следващия сезон да има санкции при подобни инциденти като този с Лудогорец.

Решението на Дисципа по случая:

По Т. 1. от дневния ред:

* Във връзка с инцидента на 16.11.2013 г. на стадион „Трейс Арена” в гр. Стара Загора по време на тренировка на ПФК Лудогорец преди срещата за Купата на България между ПФК Берое и ПФК Лудогорец на 17.11.2013 г., с оглед за пълно и всестранно изясняване на обективната истина, беше поискана допълнителна информация от заинтересованите институции. В предоставената ни такава се съдържат данни за преки извършители на посочените деяния, като ДК я предоставя на ОД на МВР – гр. Стара Загора за осъществяване на процедурата по търсене на съответната наказателна отговорност.

* Наличната информация не дава на ДК основание да обвърже конкретните деяния с действия или бездействия от страна на ПФК Берое, за да се наложи на клуба санкция.

* Предлага се на СТК към БФС да вземе необходимите мерки като изпрати на футболните клубове указание за осигуряване на необходимото съдействие и сигурност на отбора – гост, от страна на отбора – домакин, за тренировъчната му дейност преди срещата за първенството или Купа България, като това да бъде вписано и в нормативната уредба за сезон 2014/2015 г.