Бившият защитник на "Левски" Бисер Иванов – Легендата е един от участниците в злополучната загуба на националния ни отбор от Чехия с 0:6 преди 11 години. Поражението в Прага на 6 октомври 2001 година спря тима ни от участие на световното първенство в Япония и Южна Корея. Легендата разказа пред БЛИЦ какви са били основните причини за ужасяващия разгром, както и какво мисли за сегашния състав на националния тим воден от Любослав Пенев.

- Г-н Иванов, как оценявате шансовете на националния ни отбор за предстоящия мач с Чехия?
- Мисля, че един равен резултат ще е голям успех за нас. Отборът стартира фантастично в квалификациите. Направеното до тук е супер успех. Никой не вярваше, че след изиграването на първите три мача България ще има актив от 5 точки, но това е факт. Сега трябва да не загубим в Чехия. Така ще имаме отлична изходна позиция за следващите двубои в групата. Определено националния отбор надскочи себе си.

- Ще ви върна 11 години назад към загубата от Чехия с 0:6. Какво си спомняте от онзи мач?
- Беше последната среща в квалификациите. Преди този мач загубихме от Дания и се нуждаехме от задължителна победа, за да се класираме на Световното първенство. На чехите обаче също им трябваше победата и се бяха подготвили много добре за мача. Получихме бърз гол и при 1:0 всичко отиде по дяволите. Добре че в един момент съперникът спря да играе. Иначе можеше да ни бият с 15:0. Той наскоро Стойчо Младенов намекна разни неща за мача...

- Какво имате предвид?
- Това, което казах. Чехите бяха направили много сериозна подготовка за двубоя. Но няма какво да говорим, като няма доказателства.

- Имате предвид подготовка с химия или работа със съдията?
- Всичко... На тях този мач им беше решаващ. Имат една среща вкъщи и трябва да я спечелят на всяка цена. Мислите ли, че ако България изпадне в подобна ситуация - да ни трябва домакинска победа, за да се класираме на световното, няма да направим всичко възможно да ги обезкостим...Замислете се. Ние отиваме за победа, а вместо това падаме с 6 гола. Най-ужасяващата загуба на тима в целите квалификации. Младежите пък загубиха с 0:8 при положение, че вече бяха с единия крак на баражите за Европейското първенство. Също страховито поражение... Има неща, които са много съмнителни, но не съм аз човекът, който трябва да ги каже. А и нямам никакви доказателства.

- Спомням си, че двубоят беше след вечното дерби Левски - ЦСКА. Тогава се говореше, че футболистите от двата отбора също сте "направили подготовка" за двубоя и не сте били във форма за мачовете на националния тим...
- За ЦСКА не мога да говоря, но за "Левски" съм сигурен, че нямаше такива неща. То наскоро се видя къде има допинг. Но не това е причината. А и колко човека в националния отбор бяхме от "Левски" и ЦСКА?

- Вие, Георги Марков и Георги Иванов бяхте от "Левски". От ЦСКА са Тодор Янчев и Владо Манчев, който влезе като резерва. Четирима титуляри не е малко.
- Не, не е това причината за загубата. Пак казвам, че при нас в "Левски" нямаше такива неща...

- Тодор Янчев обаче е заменен в 20-ата минута от Бербатов. Каква беше причината за тази смяна?
- Питайте Стойчо Младенов. Всъщност сега се сещам, че Янчев май имаше разстройство. Не беше напълно здрав преди мача. Даже и други в отбора имаха проблеми. Май бяха Бербатов и Мартин Петров.

- Мислите ли, че сега чехите отново може да наблегнат на "подготовката"?
- Не, не мисля. Сега ситуацията е коренно различна. До края на квалификациите има много мачове, докато тогава поставиха всичко на карта. Но при всички случаи ще е трудно. По принцип те са корав отбор. Срещу тях играем трудно. Но на фона на показаното до момента от националния ни отбор съм оптимист. Вярвам, че няма да загубим. Любо Пенев ще ги настрои прихически. Момчетата ще покажат самочувствие и желание за игра. А това са важни неща. Вижте, в момента, ако мога така да се изразя, се намираме в есенния цикъл. Когато напрежението не е толкова голямо. След това точките започват да тежат и става по-трудно. Вече се правят сметки за класиране. Очакванията стават по-големи. А в отбора сега са събрани млади момчета. Напрежението ще ги натисне. Ще има по-голямо внимание към тях, големи очаквания. Но вярвам, че Любо Пенев ще успее да ги предпази. Той много добре работи в психологическата подготовка, въпреки че тепърва и на него ще му става по-трудно.

- Имаше ли голямо напрежение в отбора когато паднахте с 6:0?
- Да. Определено. Изпуснахме да се класираме за световното в мача с Дания вкъщи и последната среща стана решаваща. Искахме да бием. Всички искаха това от нас. Но уви, не стана. Случилото се в Прага беше като да удариш плесница на желязна врата. Чупиш си ръката и боят приключва. Това се случи. Изправихме се пред непосилно за нас препятствие и край с надеждите ни.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/ БЛИЦ