От няколко дни в Разград упорито се говори, че президентът на местния ФК Лудогорец Кирил Домусчиев ще се завърне съвсем скоро в ЦСКА. Бизнесменът беше член на Надзорния съвет на “червените”, но през лятото се оттегли от Борисовата градина по посока Разград. Сега в Лудогорието се носи вестта, че един от най-проспериращите мъже в България е на път отново да се озове в “армейския” клуб. Но този път в далеч по-отговорна и по-важна роля, разбра БЛИЦ.
 
Според непотвърдена все още официално информация Кирил Домусчиев заедно със своя брат Георги ще купят част от акциите на ЦСКА – най-вероятно 50%, и заедно с фирма “Титан” ще станат съсобственици на “червените”. Друга версия гласи, че Домусчиев ще изкупи целия контролен пакет акции, а според трета ще се сдобие с далеч по-малък процент акции – около 20.
 
Кирил Домусчиев помогна на Лудогорец да излезе от финансовия батак, но ако мълвата за завръщането му в ЦСКА се окаже истина, той няма да има законовото право да издържа едновременно два футболни отбора.
 
Кой е Кирил Домусчиев? Роден е през 1969 година. Започва дългия си път към милионите от търговия на сергия, когато е едва на 20 години. В дъното на забогатяването на двамата братя стои майка им. Тя е дългогодишен директор на завод “Балкан” в Ловеч, който Домусчиев успява да приватизира чрез фонд “Напредък”, основан от него и брат му Георги. Благодарение на съветите на майка си, а не на някой “червен” политик, още ненавършил 30, Кирил вече участва в приватизацията чрез фонда си “Напредък”. През това време той има кратък бизнес с разстреляния по-късно бивш шеф на „Локомотив“ (Пловдив) Александър Тасев.
По време на масовата приватизация фондът “Напредък” купува мажоритарни дялове в ловешкия завод за велосипеди “Балкан”, “Плевенско пиво” и редица други предприятия.
 
Кирил и брат му Георги Домусчиев учредяват и инвестиционното дружество "Адванс пропъртис". Впоследствие закупуват фармацевтичните фирми "Биовет" и "Хювефарма", стоков базар "Илиянци", който по-късно препродават, и строителната компания "Балканкар Средец". Домусчиев е бивш собственик и на фирма "Левски-Карина", като допреди 5 години бизнесменът е имал дялове в Обединен спортен клуб Левски. Въпреки това той е от малък голям привърженик на ЦСКА, където изкара почти година и половина като член на Надзорния съвет.
 
Според неофициални данни активите от всичките му дейности възлизат на над 500 млн. евро.
 
 В края на 2007 година Домусчиев и неговата "Адванс пропъртис" в консорциум с немската "KG Maritime Partners" купуват българската морска флотилия. Те предлагат 440 милиона лева за 70% от дружеството. Фирмата на Домусчиев смята да инвестира 779.8 млн. лв. в проекта за първите десет години. "Обновяването на флота е приоритет в бизнес програмата ни", заявява бизнесменът.
 
Кирил и Георги Домусчиеви са собственици и на МОЛ “Сердика”. Зад мегастроежа стои и името на съпругата на Георги. Жената на Кирил пък отдавна е в Барселона, в къща за 2 милиона евро. Официално за собственици на МОЛ “Сердика” се сочат австрийският фонд за инвестиции в имоти “Шпаркансен имобилиен” и германският строител и мениджър на молове “ЕЦЕ проектмениджмънт”.
 
Според най-тлъстата клюка Домусчиев е дал 7-цифрена сума на собственика на “Левски” Тодор Батков, с което е станал най-големият му кредитор след една банка. Преди около месец обаче адвокатите на бизнесмена категорично отрекоха, обявявайки че това е най-невярната “информация”, появявала се за Кирил Домусчиев.
 
Голямата му страст е ловът. Той не крие, че обожава да ходи на сафари в Африка, Амазония и даже на Северния полюс.
МЕХМЕД ХОДЖОВ, РАЗГРАД/БЛИЦ