Хайде да дадем шанс на Николай Костов. Независимо дали сме левскари, цесекари, ботевисти, локомотивци или слависти. Да му дадем, защото “Левски” има нужда от промяна, а респективно и клубният ни футбол.
 
Костов е българин, който идва от чужбина. И тепърва ще се потапя в тъмната ни действителност. Престоят му в Добруджа преди близо 15 години не го броим. Сега настъпва часът на истината за него. Акостирането му на “Герена” прилича на това на Павел Дочев в ЦСКА миналото лято. Павката също работеше дълго зад граница и всички на “Армията” очакваха той да пренесе у нас нещо от германския футбол, от немската дисциплина. Сивата ни реалност обаче го изяде. Интригите, подмолните игри и нежеланието на “червените” шефове да го оставят да действа на спокойствие го помляха.. Дано в “Левски” не повторят идиотията в ЦСКА.
 
Направи ли ви впечатление как се държа Костов на пресконференцията? Изключително скромно, без разтягане на локуми и гръмки обещания. За разлика от предишни треньори, които идваха с гръм и трясък на “Герена”. Не спираха да дърдорят, да дават обети, да поглеждат напред в светлото бъдеще. Имаше един от тях, устата му не спря при първата му поява пред медиите, когато пое отбора. После лаят се превърна в скимтене, а обещанията му лъхнаха голи-голенички.
 
Костов обаче е друг. Аз не искам да му свалям звезди, но нека поне този път оставим човека на спокойствие. Нека Гонзо, който, дай Боже, е разбрал, че не става за треньор, да не се намесва в работата му. Тодор Батков – също. В противен случай, ако двамата тръгнат да ядат Костов, ще изядат себе си, ще изядат и “Левски”. Не че “Левски” в момента не е изяден...
 
На тези, които бързат с критиките, твърдейки, че Николай няма богата визитка зад гърба си, ще контрирам веднага с престоя му в Металург (Донецк). Преди неговата поява украинският тим бе неспособен да се противопостави на местните грандове. Костов обаче изгради силен отбор, който, ако разполагаше с по-голям бюджет, можеше да стигне твърде далеч. За жалост и там взеха да се намесват “отгоре”, което принуди българския специалист на два пъти да подава оставка.
 
Казват, че бил строг. Ами “Левски” изпитва въпиюща нужда именно от такъв треньор, изпитва нужда от ред, дисциплина и пълно себераздаване на терена. Николай Костов изповядва бързия и динамичен футбол, в който от ключово значение е играта без топка. Самият той отсече на пресконференцията, че бавните и най-вече бездушни футболисти ще се превърнат в негови врагове. Много точно казано, нали? Сега не ни остава нищо друго, освен да дадем шанс на кандидата за приза “син спасител”. В противен случай, ако затъването продължи, “Левски” ще изгуби окончателно себе си!
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ