Лудогорец е само на крачка от заветната цел - класиране в групите на Шампионска лига. Разградчани ликуваха по драматичен начин на реванша срещу Партизан в Белград, завършвайки 2:2 след дъжд от голове преди почивката. Първият мач от третия квалификационен кръг беше приключил 0:0 и повечето голове на чужд терен тази вечер се оказаха достатъчни за класирането на българите в плейофа за влизане в групите на Турнира на богатите. Така новият треньор Георги Дерменджиев започна успешно след решението на Кирил Домусчиев да махне Стойчо Стоев. Рокадата дойде заради нулевото равенство на "Лудогорец Арена" и ето, че даде резултат.

В герой за Лудогорец се превърна Марселиньо, който отбеляза и двете попадения в Белград - в 19-ата и 21-ата минути. Сърбите съумяха да изравнят още преди почивката. Точен на два пъти във вратата на Владислав Стоянов беше Петър Шкулетич - в 29-ата и 35-ата минути.

Още преди почивката "гробарите" останаха с 10 човека. Бранислав Трайкович беше изгонен с директен червен картон, след като при спряна игра удари Роман Безяк в лицето. Въпреки численото превъзходство разградчани сами си утежниха задачата и трепереха до края, тъй като пропуснаха няколко изгодни възможности за трето попадение, както и често се пропукваха в защита. В крайна сметка радостта е за Лудогорец, който очаква да научи името на съперника си за плейофа в петък, когато ще бъде тегленето на жребия. Българският шампион има да елиминира само още един противник и да се озове в групите на най-комерсиалния клубен турнир. С елиминирането на Партизан разградчани си осигуриха минимум участие в групите на Лига Европа.

Любопитното е, че за втора поредна година българският първенец успя да се справи с "гробарите". И през сезон 2013/2014 решителният мач беше на 6 август в Белград. Тогава Христо Златински вкара единственото попадение от дузпа в 88-ата минута, след като в първата среща разградчани бяха спечелили с 2:1 с голове на Марселиньо и Михаил Александров. На днешната дата рожден ден празнува един от собствениците на Лудогорец - Георги Домусчиев. Босът за втора поредна година изживява радостта от успеха срещу сръбския гранд. Брат му Кирил обаче беше големият липсващ на реванша тази вечер, тъй като заради бизнес ангажименти не успя да присъства в Белград, където имаше около 30 хиляди зрители по трибуните.

partizan_lud2.jpg

partizan_lud1.jpg

Избраниците на Георги Дерменджиев имаха шанс още в 11-ата минута. Тогава Волков и Трайкович за малко да направят фатална грешка, но нямаше играч на Лудогорец във вратарското поле, пред което двамата бранители се сблъскаха преди да изчистят топката. В 16-ата минута беше първата опасност пред Владислав Стоянов, но за негов късмет Саша Илич стреля над вратата.

В 19-ата минута беше дадено началото на головата фиеста. Михаил Александров влетя на скорост отдясно в наказателното поле на сърбите и центрира към връхлитащия Марселиньо, който засече точно под краката на хвърлилия се до него на шпагат Трайкович. И двамата докоснаха топката, но бразилецът беше вписан като голмайстор в сайта на УЕФА - 0:1.

Не бяха изминали и 2 минути, когато отново Марселиньо попадна в прегръдките на съотборниците си. Жуниор Кайсара пробяга голямо разстояние отдясно, видя, че съотборника му е оставен напълно непокрит около точката на дузпата, подаде му и Марселиньо с точен удар под гредата наказа за втори път Милан Лукач - 0:2.

В 30-ата "гробарите" намалиха. чрез Петър Шкулетич. Нападателят беше изведен от Брашанац, отбраната на Лудогорец не беше убедителна, остави го да си поеме топката и да я изпрати в мрежата на Владислав Стоянов. Малко преди попадението националният ни вратар получи медицинска помощ, след като Шкулетич удари лошо главата му. Стоянов обаче продължи участие в мача и не се наложи да влиза Иван Чворович, който беше започнал да разгрява край тъчлинията.

Попадението определено даде криле на сърбите, които в 35-ата минута стигнаха до 2:2. Брашанац центрира от корнер, Александър Александров не можа да изчисти по най-добрия начин с глава, подавайки на Трайкович, който нацели гредата, след карамбол топката стигна до Шкулетич и той разстреля Стоянов отблизо, въпреки опитите на Козмин Моци да му попречи.

Навиячите на Партизан изригнаха и започнаха да предчувстват, че любимците им ще ги зарадват тази вечер. В 41-ата минута обаче ентусиазмът на сърбите беше охладен, след като "гробарите" останаха с 10 човека. Бранислав Трайкович получи директен червен картон заради удар в лицето на Безяк при спряна игра, което се случи пред очите на съдията Алексей Кулбаков от Беларус.

След почивката също имаше положения и пред двете врати, но нов гол не падна. В 53-ата минута зрителите видяха невероятно изпълнение на Мисиджан от пряк свободен удар. Появилият се на смяна холандец уцели лявата греда на пазената от Лукач врата, топката полетя точно към Безяк, който стреля с левия крак от малък ъгъл, но топката срещна другата греда, вместо да попадне в мрежата.

partizan_lud3.jpg

В 70-ата минута Шкулетич пропиля добра възможност за домакините, които преследваха така нужното им трето попадение. В 83-ата минута Кайсара направи фрапантна грешка. Марселиньо стреля опасно, вратарят не спаси, Безяк бе много близо до отбитата топка, но Кайсара се намеси, за да я прати във вратата, но бе в положение на засада, вместо да я остави на словенеца, който да реализира от задна позиция. Заради изявата Кайсара отнесе критика от Безяк, който бурно недоволстваше. В крайна сметка грешката на защитника не се оказа фатална и Лудогорец ликува, удържайки равенството 2:2 на негостоприемния стадион "Партизан".

Лудогорец започна със схема 4-3-2-1:
Георги Дерменджиев направи две промени за реванша в сравнение титулярите от първата среща в Разград. В Белград от първата минута започнаха Христо Златински и най-скъпата покупка това лято - колумбийският защитник Браян Ангуло, който игра на левия бек, но не много убедително. Титулярите от преди седмица Витиня и Фабио Ешпиньо днес останаха на пейката. Сред резервите беше и холандската звезда Върджил Мисиджан, който беше първата смяна на Дерменджиев. В началото на второто полувреме Мисиджан замени Даниел Абало. На вратата по традиция застана Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара беше най-вдясно на защитата, Александър Александров и Козмин Моци в центъра, а отляво - Ангуло. В средата на терена започнаха Светослав Дяков и Златински. По крилата действаха Михаил Александров и Даниел Абало, а напред Марселиньо зад гърба на Роман Безяк. Бразилецът, както и Александров бяха много активни, докато Безяк почти беше неутрализиран от бранителите на Партизан.

lud_belgrad.jpg


Реваншът по минути - ТУК!

ПАРТИЗАН - ЛУДОГОРЕЦ 2:2
0:1 Марселиньо (19), 0:2 Марселиньо (21), 1:2 Петър Шкулетич (29), 2:2 Петър Шкулетич (35)
images.jpg
Партизан:
25.Милан Лукач, 3.Владимир Волков jalt.jpg, 6.Воислав Станкович, 15.Бранислав Трайкович 4erven.jpg , 4.Мирослав Вуличевич, 22.Саша Илич jalt.jpg (46 smqna.jpg 30.Бранко Илич), 8.Дарко Брашанац (82 smqna.jpg 11.Никола Нинкович), 18.Никола Дринчич, 17.Андрия Живкович (71 smqna.jpg 7.Предраг Лука), 27.Данко Лазович, 32.Петър Шкулетич topka.jpg topka.jpg
Резерви: 1.Живко Живкович, 36.Никола Гулан, 30.Бранко Илич, 21.Саша Маркович, 11.Никола Нинкович, 14.Петър Гръбич, 7.Предраг Лука
Треньор: Марко Николич


Лудогорец:
21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 27.Козмин Моци, 15.Александър Александров, 16.Браян Ангуло, 23.Христо Златински, 18.Светослав Дяков (к), 7.Михаил Александров jalt.jpg (78 smqna.jpg 12.Aбел Анисе), 17.Даниел Абало (46 smqna.jpg 93.Върджил Мисиджан), 84.Марселиньо topka.jpg topka.jpg jalt.jpg (85 smqna.jpg 8.Фабио Ешпиньо jalt.jpg), 9.Роман Безяк jalt.jpg
Резерви: 91.Иван Чворович, 4.Теро Мантула, 20.Шоко, 8.Фабио Ешпиньо, 11.Жуниор Кишада, 12.Абел Анисе, 93.Върджил Мисиджан
Tреньор: Георги Дерменджиев

Белград, стадион "ЮНА"
Съдия: Алексей Кулбаков (Беларус)
Жълти картони: Саша Илич, Владимир Волков (Партизан); Марселиньо, Роман Безяк, Михаил Александров, Фабио Ешпиньо (Лудогорец)
Червен картон: Бранислав Трайкович (41-Партизан)

partizan_belgrad.jpg


Шампионска лига - сезон 2014/15

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите