Бившият президент на Черноморец и кандидат за шеф на БФС Ивайло Дражев поиска оставката на министъра на спорта Свилен Нейков. Причината е, че министърът не отнема лиценза на БФС, а според Дражев той е “длъжен да отнеме лиценза на нелегитимната спортна организация БФС”

Бургаският бизнесмен е изпратил открито писмо до премиера на България Бойко Борисов, с което иска оставката на Нейков.

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ-
МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ

Уважаеми приятели,

Във връзка с изявление на бившето ръководство на БФС – Михайлов, Лечков, Попов и компания публикувано на сайта на централата, в която “тържествено” се съобщава, че БФС е с най – легитимното и законно ръководство от всички спортни организации и нямат никакъв проблем с държавния лиценз и изявление на Свилен Нейков – ресорен министър съм длъжен да отговоря следното:

1.Проблемът на бившето ръководство на БФС е, че считано от 30.01.2009 г. вземат решения, издават и оформят протоколите на ИК – документи с невярно съдържаниe от органи - президент и ИК, които не са вписани в СГС и нямат право да администрират дейността на БФС - първенства, национални отбори, комисии, арбитражен съд и да представляват организацията пред държавата и общините. Вторият проблем на същото това ръководство е, че на 20.10.2009 г. изтече четиригодишният мандат, 45 дни преди това – 07.09.2009 г., беше последния срок за свикване на редовен конгрес на сдружение БФС съобразно устава му.

2.Наличието на съдебна регистрация на предходен президент и ИК, който не заседава и умишлено не е свикван от края на 2008 г. и наличието на временна спортна лицензия използвана от нелегитимни органи са основните причини, за които съм поискал от ресорния Ви министър да отнеме същата на основание чл. 17(в) от ЗФВС и във връзка с чл.31 ал.3, чл.33 ал.1 и чл.42 ал.1 от устава на БФС.

3.Считано от 27.08.2009 г. е налице мълчалив отказ на МФВС в лицето на Свилен Нейков, в отговор на моя жалба по чл. 145 АПК. В публична изява по Канал 3, същият министър се аргументира, че тонът ми в жалбата е много остър и, че не било вярно твърдението ми, че бившите футболисти от БФС бързо стават любими на всяка една нова власт. А дали съм прав говори факта, че вече трети месец министърът не само не се произнася по жалбата за отнемане на лиценза на БФС и свикване на нов конгрес, но и прави опити да прикрие действията си с изявления, като това по време на софийския маратон. Това поведение на министъра дава “криле” на организираната престъпна група, която ръководи футбола в България.
Очевидно на лице е официален отказ от страна на държавния орган да отнеме лиценза на нелегитимна спортна организация – БФС и друга такава – БФВТ (Българска федерация вдигане на тежести).

Това ми дава основание да смятам, че е налице отказ от изпълнение на задълженията по ЗФВС – чл17(в)вр. чл.4 ал.7, чл.8 ал.5, чл.12 ал.2 т.1 , т.3 и ал.3 което е повод за евентуална оставка на министър Нейков. Бездействието на това държавно ведомство дава и основания на някои от уличените досега лица на ИК да станат “партизани” на “9 септември”, преследвайки своите комерсиални, родствени интереси и цели в националните отбори, както и клуб с фалшиви (неистински) документи заграбил над 150 млн. лв. в имоти да оглавява класирането в “А” ПФГ.

Във връзка с неизпълнение на чл.4 ал.7 и чл.8 ал.5 и ал.12, чл.12 ал.2 т.1 и т.3 ал.3 и вр. чл. 17(в) от ЗФВС от страна на МФВС моля, да предприемете действия по компетентност и да поискате оставката на Свилен Нейков, като министър на физическото възпитание и спорта и осъществите изискуемия административен контрол по чл. 17(в) от ЗФВС.

УВАЖАЕМИ Г – Н МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Поздрав
Ивайло Дражев