Залозите на черно тото и уреждането на футболни срещи да минат в графата тежки престъпления, наказвани с над 5 години затвор. Такава промяна в закона ще поискат футболната власт в България и хората в нея, които са пряко ангажирани с разследване на нелегални залози. Целта е да се улесни разследването - за разкриване на тежки престъпления може да се използват СРС.

За наложителната нужда от промяната в закона се обяви генерал Васил Василев - шеф на комисията за етика и феърплей към БФС.

"Ако държавата наистина иска да имаме резултати, ако ще има законодателство, нека се нагърбим с тази промяна на закона. Сега нищо не става. Разплитането минава единствено през законодателя. Ако искат, да има такъв закон. Като не искат, ще се събираме така през два-три месеца и нищо повече", заяви пред "24 часа" генерал Василев.

Той визира масово изслушване за "черното тото" в парламента в сряда. В 15 часа президентът на БФС Борислав Михайлов, членове на Изпълкома, Васил Василев, членовете на комисията за борба с "черното тото", служители в ГДБОП, прокуратурата и полицията ще дават обяснение в Народното събрание. Те са привикани от парламентарната комисия за спорта. Пред нея ще направят отчет какво се върши. Ще хвърлят яснота и върху това кои са съмнителните мачове на наши отбори. Ще бъде изслушан и спортният министър Свилен Нейков.

"Давали сме сигнали за мачове от "А" група, от "Б". Ще ги изнесем. Ще боравим с факти - еди-къде си, еди-кога си за еди-кой си мач сме изпратили писмо с този номер до прокуратурата", каза още генерал Василев.

Накрая той пак акцентира върху нуждата от промяна в закона. "В Италия и Германия всички, замесени в "черно тото", ги хванаха с подслушване на телефони. При нас това нещо го няма. Там законът позволява. Дано стане и при нас. Правистите трябва да доизбистрят точните формулировки - дали е финансово престъпление, укриване на данъци, пране на пари", завърши Василев. /БЛИЦ