ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК

Техническият директор на БФС Георги Иванов даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по Диема Спорт. Гонзо говори за успеха на националния отбор над Северна Македония с 1:0 и каза какви са целите пред тима на Младен Кръстаич. 

„Нормално е да сме доволни от представянето на отбора след тези два мача. Започнахме да изграждаме колектив, което беше много важно. Промяната, която направихме с Кръстаич, даде положителен ефект. Трябват момчета, които са гладни за успехи. Това е правилният начин”, започна Иванов.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„За да си треньор, трябва да имаш качества - психология, физиология. Много неща трябва да бъде съвременният треньор. Кръстаич донесе в националния отбор ред и дисциплина. Футболистите имат вътрешен правилник, начин, по който трябва да тренират. Следят се много неща. Работи се професионално", отбеляза Гонзо.

„Имахме среща с няколко треньори. Начинът, по който Кръстаич обясни вижданията си за футбола, ни убедиха, че той е човекът, който може да свърши тази работа. При Ясен Петров започнахме подмладяването, но не успяхме да развием отбора докрай. Сега се надяваме това, което плануваме, да донесе успех”, продължи Гонзо.

„Във футболния съюз работим в много спектъри на футбола. Не е правилно да оценяваме само националния отбор. Аз имам много други задачи. Започнах да подобрявам нещата от 8-9 месеца. Хората остават малко встрани от това, което правим. До 3-4 години ще се види разликата. Трябва продължителна работа. Ако смятаме, че днес правим нещо и утре ще видим промяната, не е прав”, каза бившият голмайстор на Левски.

„Целта на националния отбор е когато се направят стадиони, да обикаляме градовете. Смятам, че това ще е много важно за популяризиране на играта. Феновете в София са с повече клубни пристрастия, националният отбор им е на втори план. Не можем да изискваме от хората да идват да ни подкрепят с тези резултати от последните 2-3 години. Първо трябва да създадеш условия, да намериш правилните хора. Ние много залагаме на подрастващите. Знаех, че трябва да намерим нещо различно, но с манталитет като нашия. Беше важно да намерим правилния треньор с правилния профил. Да прекъсне влиянието на президентите над треньорите. Някой, който е необременен от нашата действителност. Ние имаме над 2 милиона българи в чужбина. Това значи, че имаме футболисти в чужбина. В нашите школи се работи на много ниско ниво. Това се вижда по резултатите”, коментира още Гонзо.

„В България има добри играчи, но проблемът, че не вървим равностойно след 17 години. Самата среда не е добра за развитие. Затова виждаме все по-малко юноши, които влизат в клубовете си. Подмладяването не е самоцелно”, каза той.

„За нас тази стъпка беше много важна за манталитета, които искаме да изграждаме. Казал съм на футболистите, че защитават авторитета на цяла България. Те трябва да са отдадени на националния отбор. Беше важно тези футболисти да се справят с напрежението. Очаквахме да има провокации. Не искам да коментира това, което македонците направиха. Техен проблем е това, което направиха. Футболистите излязоха горди от цялата ситуация”, каза Иванов за успеха над Северна Македония в Скопие.

България победи Югозападна България в Скопие

„Не ми е самоцел да искаме да накажат Северна Македония. Ние гледахме мача с президента на федерацията им. Те бяха разочаровани от това нещо, което направиха феновете. Там напрежението идва от медиите. Това е манталитет на тази държава. Те, като делегация, ни посрещнаха по най-добрия начин. Ние не сме правили нецензурни изказвания. Това показва културата на една нация”, продължи шефът в БФС.

„Ние ще успеем, когато върнем хората на стадиона. Ще успеем, когато започнем да печелим с добра игра. Сега направихме първата стъпка. Важно е постепенно да се развиваме, а не да прескачаме етапи. Сега треньорите ще могат да работят още 7-8 дни. Планираме заминаваме за Анталия за една седмица от 10 декември, за да може футболистите да се стиковат. Ще се подготвяме сериозно и концентрирано за 23 март, когато са квалификациите за европейското първенство”, завърши Георги Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК