Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

"Левски" приема Лудогорец от 20:00 часа тази вечер на "Герена" в решителен спор за шампионската титла. Разградчани имат аванс от 2 точки, като ситуацията наподобява случилото се в края на миналия сезон. Тогава в последния кръг Лудогорец домакинстваше на ЦСКА отново в директен сблъсък за титлата. "Армейците" водеха с 2 точки преди мача, като ги устройваше и равенството на "Лудогорец Арена". Петев и момчетата му обаче постигнаха сладкия триумф, побеждавайки с 1:0 след гол на Мирослав Иванов в 19-ата минута. С това се даде началото на успехите на разградчани, които след титлата вдигнаха и Купата на България и Суперкупата, постигайки впечатляващ требъл още в дебютния си сезон в "А" група.

С ключова роля за успехите на Лудогорец бяха бившите играчи на ЦСКА Емил Гъргоров, Иван Стоянов и Йордан Минев, както и тези на "Левски" - Станислав Генчев и Мирослав Иванов. Те продължават да са в отбора, като именно Генчев реши изхода на есенния мач между разградчани и "сините", завършил 2:1. Бившият национал вкара и двата гола във вратата на Ивайло Василев, който на пожар застана под рамката заради наказание на Пламен Илиев. Днес Пацо Тигъра отново е на пост, но и бившите цесекари и левскари са на линия, така че без съмнение ще му е тежко. Всеки един от тях е решавал редица мачове. Споменатият гол на Мирослав Иванов от 23 май 2012-а срещу ЦСКА, който донесе титлата на Лудогорец, не е единственият. Иван Стоянов пък е наказвал "червените", въпреки че е ял бял хляб на "Армията".

Не бива да изключваме от сметките и друг бивш футболист на ЦСКА - Михаил Александров, който също гори от желание да прониже омразния си "Левски". От началото на този сезон той има 13 мача и 3 гола в шампионата. Иван Стоянов е вкарал 7, Миро Иванов - 4. Генчев само 3, но и това не е никак малко, като се знае цената на двете попадения във вратата на "сините", донесли победата на тима му с 2:1 есента. Именно с този успех Петев и момчетата му оглавиха класирането, след което не сдаваха лидерството на врага за повече от по 24 часа в някои кръгове, в които "Левски" играеше мачовете си преди Лудогорец.

За Генчев и Миро Иванов може да се изпише много. Двамата като че ли се преродиха в Разград. Първият едва ли не беше отписан в Румъния, напусна Васлуй със скандал, след което се озова на "Лудогорец Арена", когато тимът на Кирил Домусчиев се класира в "А" група (2011 г.). В същото време Шуменския Деко направи лъвски скок от Монтана директно в Разград. Двамата на момента се утвърдиха сред титулярите и с опита си помогнаха много на отбора да постига победа след победа.

Роденият на 20 март 1981 година в Дряново Станислав Генчев играе на "Герена" в периода 1999-2005 г. По време на Балканско първенство за юношеските формации, Станислав е забелязан от селекционера на националния отбор Иво Котев и е поканен за лагер-сбор. След изиграните мачове там е желан от грандовете ни "Левски" и ЦСКА, както и Видима-Раковски. Избира да продължи кариерата си на „Герена”. Отказва за първи, но не и за последен път на "червените". През 1998 г. завършва средното си образование, а през март 1999 г. подписва професионален договор с "Левски" - отборът, който завинаги остава в неговото сърце.

"На въпросния лагер-сбор за юноши бяхме около 50 момчета от цяла България. Там бяха Наско Сираков и Лъчо Танове. Забелязаха ме, поканиха ме да играя в "Левски". Да, и други отбори питаха за мен, но аз вече знаех къде ще играя - при „сините”. Не съжалявам и никога няма да съжалявам за избора си. Имам доста хубави спомени от "Левски" - спечелих титла, купи, отличия. Горд съм, че съм играл може би за най-великия български клуб", споделя Генчев.

"Мачът ми за „сините”, който никога няма да забравя, е този с Галатасарай в Турция. Това бе дебют за мен в евротурнирите и по-точно в Шампионската лига. Беше доста сполучлив, въпреки че бях само на 20 години. Имах много ситуации пред вратата на съперника, отзивите бяха добри след двубоя. В "Левски" бях щастлив, но така се получиха нещата, че трябваше да си тръгна през 2005-а”, добавя халфът, който след това е преотстъпван от "Левски" на варненските Спартак и Черно море, както и на Велъжд (Кюстендил). От 2005-а до 2008 г. е в Литекс, след което играе 3 години в румънския Васлуй.

Другият бивш левскар в състава на Лудогорец - Мирослав Иванов, също може да се похвали с отличен престой на "Герена". Нисичкият халф беше част от славния отбор на Станимир Стоилов, пробил до групите на Шампионската лига и 1/4-финалите в Купата на УЕФА. Иванов изкара 4 години при "сините", като спечели три титли с "Левски" и по два пъти вдигна Купата на България и Суперкупата. Сега Генчев и Шуменския Деко са на отсрещния бряг и целта им е да ликуват с Лудогорец за втора поредна година. Ако отново разградчани вземат титлата, то "Левски" ще е като ЦСКА и отново ще остане с калъфката. Но какво ще се случи тази вечер на "Герена" - само можем да гадаем... Малко преди 22:00 часа всичко ще е ясно.