Бившият президент на „Левски” Томас Лафчис отново нападна хегемона в родния футбол Лудогорец.

"Виждането ми за Лудогоец се промени през последните 2 години. В началото и на мен ми харесваха - сложиха основи, направиха база, събират и най-добрите юноши в България. Направиха отбор с много пари, с изключително много пари, нещо непознато у нас досега, имайте предвид. Събрани са над 20 души чужденци, които са над нивото на футбола в България, заяви Лафчис в предаването „Зона спорт" по Ring.bg.

- Да сте чули грачите им да са продадени за много пари? За тях няма кой да даде големи суми. Те са на добро ниво, но не толкова голямо. Поведението на ръководството и играчите накара хората да се настроят вътрешно с някакъв гняв срещу тях. Толерира се този отбор от БФС от съдии, комисии. Показателен е фактът с удара без топка на Кайсара срещу играча на ЦСКА. Никой не го постави този въпрос. На ЦСКА бяха показани 70 картона, на Лудогорец- 6 или 7.

Да, те са най-добрият отбор, имат по-големи възможности от всички, взети заедно, и това не ги прави симпатични. Да, имат успехи в Европа. Аз обаче имам свое становище за това, дали съдиите в Европа не се купуват. По мое време имаше още такива неща. Ние имахме по 1-2 червени картона срещу нас във всеки мач т.н. Като си тръгнах, палачинката се обърна.

Това не омаловажава труда на Лудогорец. Страхотно постижение. Ливърпул е бледа сянка на това, което е бил преди години. Базел играе редовно, но е един от най-скромните отбори в ШЛ. Показа се с резултата 4:0 каква е разликата. Ако Домусчиев го няма, този отбор ще си заеме изконното място.”

Лафчис говори и за състоянието на родните грандове. ”Не обвинявам никой за проблемите в ”Левски” и ЦСКА. Тя кризата там е от много години. Базира се на безпаричие и неправилно управление.

При мен клубът се управляваше с бюджет 1 млн. лева, ЦСКА харчеше по 2-3 милиона долара годишно. Ние доминирахме в средата на 90-те с добър мениджмънт и организация. Трябва да знаеш 2 и 200, да се простираш според чергата си. Когато 4-5 години ставахме втори, всички знаеха как се печелеха титлите.

Имаше атаки към наши играчи с физически заплахи и тормоз на съпругите им. Единственият шанс беше д сложим надписи „ВИС- 2” на екипите. Това беше за 6 месеца, не смятам, че това повлия на проблемите на футбола. Прекратиха се проблемите с нашите играчи обаче. Заплахите към футболистите ни идваха от няколко места. Тогава течеше мутризацията на футбола ни. Исках да военизираме „Левски”, част от ръковдоството се възпротиви на това да имат чинове играчите ни. Не знам някои да притиска Батков.

Ореолът му е изграден на базата на това, че всички се съмняват кой е собственик на „Левски” и никой не е излязъл да каже, че е собственик. Истинският момент за „Левски” ще дойде, когато той освободи отбора. Тези хора не трябва да ги има на „Герена”. Питали са ме дали пак искам да ръководя клуба. Това не е важно, важното е как се ръководи, как се харчи бюджета. Управляващите сега са си събрали мястото, дори ЦСКА се управлява по-добре от „Левски”. Томов на два пъти ги спасява от фалит.

Той е успял да прескочи много големи трудности. Смятам, че неговите фокуси нямат край. Аз лично бих го нарекъл факир, винаги успява да излезе на сухо. Дано успее да изправи ЦСКА на крака. Това трябва да се случи и в „Левски”, но не с този Тръст, който сега се представя за изразител на фенските мнения. Ами сравнете ги с „ЦСКА Завинаги". Тръстът няма никаква финансова възможност, а хоората от "ЦСКА Завинаги” си вадят пари от джобовете."

Не това е начинът „Левски” да оцелее, подчерта бившият бос на „сините”. - Клубът трябва да се обърне към големите имена в историята си, които още са живи, а не да се чуди как да ги смачка. Тези хора трябва абъдат използвани, около тях да се създаде бъдещето ръководство на „Левски”.

Сега играчите не получават дори и премии, не вземат и заплати, притиснати до стената са. „Левски” никога не е бил „пачи яйца", но аз лично бях против Наско и Гонзо да се връщат при това ръководството,защото то само ги използва.”

Купа на България - сезон 2014/2015
 
"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите