ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Легендата на Славия и българския футбол Андрей Желязков коментира пред БЛИЦ загубите на националния ни отбор на старта на квалификациите за Евро 2024. Селекцията на Младен Кръстаич отстъпи с 0:1 на Черна гора и 0:3 на Унгария. 

Жужо посъветва сърбина да погледне и към някои от по-опитните футболисти, които след идването на новия треньор не намират място в държавния тим. 

70-годишният Желязков отправи съвет и към борещия се за властта в БФС Димитър Бербатов. Жужо подчерта, че едно е да си футболист, а коренно различно е да управляваш, още повече голяма организация каквато е футболната ни централа.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

"Лош старт за националния ни отбор, но това е действителността. Срещу Черна гора не трябваше да губим, имаше наченки на нещо хубаво в този мач. В Унгария първото полувреме бяхме много безлични, надиграха ни тотално. През второто дали ние се стегнахме да не загубим с голям резултат, или унгарците намалиха темпото, само можем да гадаем", коментира Желязков пред БЛИЦ.

Ексклузивно в БЛИЦ: Ясна е съдбата на селекционера Младен Кръстаич

Относно линията, която Младен Кръстаич следва с налагането на млади футболисти, легендата обясни: "Много сме променливи в тази тема. Години наред се говори за подмладяване. Виждаме обаче, че то може да се случи доста трудно. Да, хубаво е да се подмладява, но най-добре е, ако може да се направи баланс между млади и опитни играчи, които са най-добри в момента. Качеството ни, колкото и да говорим, ни е такова просто, с това разполагаме в момента. Постоянно се коментира, че Ивайло Чочев липсвал. Не само той, може би и други липсват, но такова е виждането на треньора. А и нека си припомним в кои отбори играха футболистите от лудото американско лято и къде играят момчетата ни в момента". 

"В контролите след идването на Кръстаич се представихме добре и живеехме с надеждата, че ще потръгнат нещата, но за жалост не се получи", коментира Желязков. 

"Докато е пълно с чужденци в родните клубове, изборът на български играчи за националния ни отбор ще е ограничен. Няма да имаме футболисти, след като не им се дава шанс в клубовете. Но такива са наредбите на УЕФА и ФИФА, които разрешават толкова голяма бройка чужденци по отбориоте. Но този въпрос смятам, че може да бъде решен от президентите на клубовете. Те са хората, които плащат заплатите на чуждестранните футболисти. Определено битката за шампионската титла кара ЦСКА и Лудогорец да привличат класни играчи отвън, тъй като само с българи явно не могат да имат успехи. Но нека погледнем реално - у нас класните чужденци са с много малки изключения. А те трябва да изпъкват пред българите. Чужденците, които играят у нас, е нужно да имат класа, да бъдат лидери. Напоследък не е така, големо е текучеството. Идват, отиват си, плащат им се неустойки", обясни още Жужо. 

Легенда на родния футбол пред БЛИЦ: Бербатов да спре, Боби прави много неща!

Желязков отправи съвет и към Димитър Бербатов и екипа му. "Най-лесно е сега да критикуваме - след двете загуби на националния отбор, когато нещата не вървят. Да, те са млади момчета, доста успели в чужбина, отлични футболисти бяха. Но тук опираме до въпроса за управлението на футбола. Сега всички са настръхнали срещу Борислав Михайлов и ръководството на БФС. Мисля, че ако за нещо ще ги критикуваме, то би трябвало е, ако не могат да осигурят финансите на националния отбор. На играчите всичко им е подсигурено и трябва да мислят само за представянето си на терена. Управата на БФС може да бъде критикувана, ако финансовото положение на централата не е добро, а това не е така. Може и да има нещо повече, което да се желае, но е ясно защо сега критикуват - заради дългите неуспехи на националния отбор. Всички искаме България да бъде на голям форум", добави Андрей Желязков.

"Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови са достойни за уважение като футболисти, но като ръководители тепърва трябва да се доказват. Все някога ще започнат да управляват, но да знаят, че това е много, много отговорна работа, която е и много трудна за вършене. Различно е от това да си отличен фуболист. Тук говорим за управление на нещо много голямо", завърши Жужо пред БЛИЦ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК