Лудогорец постигна нов впечатляващ успех, след като изхвърли Лацио на 1/16-финал в Лига Европа. На осминафиналите българският шампион ще се изправи срещу испанския Валенсия. Въпреки че играе едва за втора година на европейската сцена отборът от Разград направи на пух и прах някои от постиженията на традиционните ни участници в турнирите. И ако Лудогорец продължава в същото темпо, рекордите ще продължат да валят.

Ето някои от постиженията на Лудогорец до момента:

*Лудогорец изравни рекорда на "Левски" за най-много изиграни мачове в евротурнирите - 14. С двете предстоящи срещи с Валенсия - Лудогорец, излиза едноличен лидер по най-много мачове в Европа - 16.

*Лудогорец държи рекорда за най-много победи в едно участие на български отбор в Европа - 9. Те подобриха постижението на "Левски" - 7 успеха от сезон 2005/06.

*Лудогорец държи рекорд за най-много поредни победи като гост в евротурнирите на български отбор - 4 и общо 5 през настоящата кампания. Ето успехите: ПСВ Айндховен - Лудогорец 0:2, Черноморец Одеса - Лудогорец 0:1, Динамо Загреб - Лудогорец 1:2, Лацио - Лудогорец - 0:1. ЦСКА имаше 3 поредни победи като гост през сезон 2005/06 (2:0 срещу СК Тирана, 1:0 срещу Ливърпул - в предварителните кръгове на Шампионската лига и 1:0 срещу Леверкузен в първи кръг за Купата на УЕФА)

*Лудогорец записа 8 поредни мача без загуба в евротурнирите, но рекордът се държи от ЦСКА (10 в периода 2006-09).

*Никога досега български клубен отбор не беше побеждавал представител на Холандия като гост. Направи го първи Лудогорец, след като срази ПСВ Айндховен с 2:0 в първия си мач от групите на Лига Европа. Преди това статистиката беше стряскаща за българските отбори - 13 мача, в които нашите записват 2 равенства и 11 загуби. Равенствата са на Локомотив София срещу Фейенорд (0:0 през сезон 2006/07) и Спартак Пловдив (0:0 през 1963 година).

*Никога досега български клубен отбор не беше побеждавал като гост в Хърватия. Направи го първи Лудогорец, когато през есента надви Динамо Загреб с 2:1. Преди това балансът на нашите отбори беше 7 мача, от които само 1 равен и 6 загуби. Единственият равен е на "Левски" срещу Хайдук (Сплит ) - 0:0 през сезон 1999/2000 за Купата на УЕФА (на реванша "сините" спечелиха с 3:0).

*Нападателят на Лудогорец Роман Безяк е на второ място при стрелците в Лига Европа до момента с 6 попадения. Лидер е Джонатан Сориано (Залцбург) със 7 гола. Безяк отбеляза в четвърти пореден мач в евротурнирите - (2 гола срещу ПСВ Айндховен, по един на Динамо Загреб и в двата мача с Лацио).

Article.jpg